Zelf kunstgras leggen

Geplaatst: 25/11/2021 Aangepast: 25/11/2021

Bent u op zoek naar een gazon dat altijd groen blijft? Kunstgras biedt hiervoor de ideale oplossing! Het leuk is dat kunstgras leggen een klus is die u binnen één dag kunt uitvoeren. Zo geniet u direct van uw eigen kunstgras gazon!

Een kunstgras gazon aanleggen

Wilt u het kunstgras laten leggen? Dan zijn wij u met onze legservice uiteraard graag ter dienst. Wij ontzorgen u volledig vanaf € 9,- per m² en bieden hierop langdurige garantie. Steekt u toch liever zelf de handen uit de mouwen? Gras en Groen vertelt u in 5 eenvoudige stappen hoe het kunstgras er binnen de kortste keren perfect bijligt. Een leuke uitdaging voor de doe-het-zelver!

Waarom zelf kunstgras leggen?

Kunstgras heeft het de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Een reden daarvan is dat kunstgras prima zelf aan te leggen is met de juiste instructies. Wij helpen u graag een handje op weg!

 • Binnen één dag kunt u het kunstgras gelegd hebben
 • Bespaart u een hoop geld
 • Zelf klussen geeft voldoening
 • Nooit meer grasmaaien, bemesten en sproeien
 • Gras en Groen levert u alle benodigde materialen

Kunstgras leggen? Bekijk eerst de video!

Gaat u, als handige doe-het-zelver, het kunstgras zelf aanleggen? Met de juiste instructies is dat geen enkel probleem! Hieronder vindt u een compleet stappenplan met tekst en uitleg over hoe u het kunstgras aanlegt in uw eigen tuin.

Werkzaamheden in beeld zeggen meer dan duizend worden. Om de stappen nog beter inzichtelijk te maken hebben wij dan ook een korte instructievideo opgenomen. Daarop kunt u zien op welke wijze de kunstgras leggers van Gras en Groen een fraai gazon hebben aangelegd in Rosmalen.

Stappenplan kunstgras zelf leggen

Bent u van plan om het kunstgras zelf aan te leggen? Wij helpen u in 5 eenvoudige stappen naar een stralend eindresultaat. 

Hoe kunstgras leggen in 5 stappen:

 1. Bestel het kunstgras en overige materialen
 2. Uitzetten en afgraven van de ondergrond
 3. Ondergrond van het kunstgras aanbrengen
 4. De drukverdeeldoek en het kunstgras leggen
 5. Bezanden en opborstelen van het kunstgras

Stap 1: Bestel het kunstgras en overige materialen

Voordat u begint met het aanleggen van kunstgras heeft u verschillende materialen nodig. Kijk even goed of u in het bezit bent van deze gereedschappen en materialen. Zo komt u tijdens het klussen niet voor grote verrassingen te staan. De meeste producten zijn noodzakelijk voor het leggen van kunstgras. Toch zijn er enkele dingen die u niet altijd nodig zult hebben.

Wordt het te beleggen oppervlak niet breder dan 4 meter? Dan hoeft u geen lijmband aan te schaffen, uw kunstgras bestaat dan namelijk uit één deel.

Daarnaast kunt u ook de keuze maken of u gebruik maakt van kantopsluiting. Ligt uw kunstgras volledig opgesloten tussen bestrating? Ook dan hoeft u niets extra's in huis te halen.

Een gazon van Gras en Groen kunstgras

Kunstgras is in veel verschillende soorten te koop. Maar hoe verzekert u zich ervan de juiste kunstgrassoort uit te kiezen? Gras en Groen biedt uitsluitend kwalitatief hoogwaardig kunstgras aan.

Kenmerken van ons kunstgras assortiment

 • Milieuvriendelijk en brandvertragend
 • Van Nederlandse oorsprong
 • Meerkleurige draad voor een natuurlijk effect
 • 100% lood- en cadmiumvrij
 • Kleur- en slijtvast

Bekijk direct het fraaie kunstgras!

Stap 2: Uitzetten en afgraven van de ondergrond

Na het verzamelen van de juiste benodigdheden is het tijd om aan de ondergrond te beginnen. Zorg dat u de grond waar het kunstgras op komt te liggen ongeveer 8 cm diep uitgraaft.

Denk ook aan de plek waar de kantopsluiting komt te liggen. Dit is een afscheiding die ervoor zal zorgen dat het kunstgras en de ondergrond op zijn plaats blijft en het kunstgras niet in contact komt met onkruid. Graaf rondom het oppervlak een gleuf en plaats hier de kantopsluiting in. Egaliseer de grond vervolgens zo goed mogelijk met een hark.

Stap 3: Ondergrond van het kunstgras aanbrengen.

Op de geëgaliseerde ondergrond kunt u het betongranulaat gaan plaatsen, die gelijk komt te liggen met de bestrating. Met een hark kunt u ervoor zorgen dat het betongranulaat goed verspreid wordt. Gebruik daarna een trilplaat om het materiaal stevig aan te drukken. 

Met een waterpas of rij werkt u de ondergrond af naar een gelijke hoogte. Het kunstgras zal zich na de aanleg namelijk gaan vormen naar de ondergrond. Is deze niet vlak? Dan zullen er hier en daar hobbels of kuilen tevoorschijn gaan komen! Een strakke ondergrond is dus van groot belang.

Stap 4: Drukverdeeldoek en kunstgras zelf leggen

Wanneer de ondergrond eenmaal afgewerkt is, is het tijd om de drukverdeeldoek uit te rollen. Deze zal er uiteindelijk voor zorgen dat de belasting op het kunstgras verdeeld gaat worden. Ook weert een drukverdeeldoek onkruid dat door de ondergrond heen wil groeien.

Over de drukverdeeldoek rolt u het kunstgras uit. Denk aan de kijkrichting! Het mooiste zicht krijgt u wanneer u in de vezels kijkt. Maar waar te beginnen? Als er zich een hoek van 90 graden bevindt in de tuin, start dan hier. Op deze manier voorkomt u snijverlies. Snijd het kunstgras op maat met een stanleymes. Doe dit vanuit de onderzijde van het kunstgras en zorg ervoor dat u zoveel mogelijk tussen de banen van de kunstgrasvezels snijdt, zodat het zo min mogelijk beschadigd raakt.

Stap 5: Bezanden en opborstelen van het kunstgras

Ligt het kunstgras op zijn plaats? Dan is het tijd voor de laatste stap. Verdeel het kwartszand gelijkmatig over het kunstgras. De richtlijn is ongeveer 10 kg per m². U kunt het zand met de achterkant van een schep of hark over het kunstgras verdelen. 

Als laatste komt de harde bezem aan bod. Hiermee kunt u het kunstgras opborstelen, zodat het er natuurlijk bij komt te liggen. Doe dit tegen de vleug in, zodat de vezels mooi rechtop komen te staan.

Bestel direct uw kunstgras

Na het lezen van het 5-delige stappenplan is het tijd voor actie! Meet allereerst het oppervlak van uw kunstgras gazon nauwkeurig op en maak een planning. 

Neem de afmetingen van uw kunstgras gazon mee naar Gras en Groen en laat u in de showtuin adviseren over de verschillende soorten. In de buitenlucht kunt u een perfect vergelijk maken tussen de fraaie soorten uit het assortiment. Maak een keuze en bestel ook direct al uw kunstgras accessoires. Alle soorten zijn direct uit eigen voorraad leverbaar!

Bekijk hier meer informatie over de showtuin en de openingstijden.

Of bestel uw kunstgras direct online!

Waarom uw kunstgras laten leggen?

Zelf klussen is natuurlijk leuk, maar zorgt ook veel extra werk en mogelijk een stukje onzekerheid. Gras en Groen Kunstgras kan u alle vervelende klusjes uit handen nemen. Waarom kiest u niet voor het gemak van onze kunstgras legservice?

 • Binnen 24 uur een scherpe offerte
 • Uitsluitend kwalitatief, hoogwaardig en natuurlijk ogend kunstgras
 • Het bespaart veel tijd en moeite
 • Gegarandeerd een perfect eindresultaat
 • Naast kunstgras is ook kantopsluiting plaatsen mogelijk

Kunstgras laten leggen? Vraag vrijblijvende offerte aan!

Of lees eerst meer informatie over kunstgras laten leggen.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen