Onderhoudsarme tuin

We hebben het allemaal steeds drukker. Voor degene die tuinieren niet als hobby heeft, wordt het tuinonderhoud al snel een ondergeschoven kindje. U kunt natuurlijk het tuinonderhoud laten uitvoeren door Gras en Groen Hoveniers. Onze hoveniers komen u dan periodiek het meeste werk uit handen nemen. Toch zullen er dan altijd een aantal zaken blijven die u zelf dient te verrichten.

Een andere oplossing is de tuin zo inrichten dat u een tuin krijgt waarbij het onderhoud echt tot een minimum beperkt is. De onderhoudsarme tuin is geen tuin die zich kenmerkt door symetrie of het gebruik van bepaalde materialen. Nee het is een buitenruimte met name gericht op het genieten van de tuin. Al is daar natuurlijk nog voldoende ruimte voor wat groen.

Hoe wordt een tuin onderhoudsarm?

Onkruid plukken, gras maaien, snoeien en water geven aan de planten kan tot een minimum beperkt worden. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. De hoeveelheid onderhoud die u zelf dient uit te voeren kan door een tuinberegening enorm worden teruggedrongen. Mocht dit niet afdoende zijn, dan kunnen elementen worden aangepast. Veel materialen die in de tuin worden gebruikt kunnen zorgen voor een onderhoudsvrij of arm karakter.

  • Kunstgras of echt gras met een robotmaaier
  • Bodembedekkers en makkelijke tuinplanten
  • Keramische tegels en gevoegde bestrating
  • Plantenbakken
  • Tuinafscheiding in de vorm van een schutting
Tuinstijlonderhoudsarmetuin1 • Gras en Groen website
Onderhoudsarmetuin1 • Gras en Groen website

Gedegen aanleg voorkomt ook onderhoud

Een tuin die goed wordt aangelegd met kwalitatief zeer goede producten voorkomt een behoorlijke hoeveelheid werk. Een schutting met geïmpregneerd hout heeft een levensduur van 15 jaar. Deze kunt u verlengen door het hout te behandelen, maar dit kost tijd en geld. Met een hardhouten schutting heeft u 25 jaar geen onderhoud. De hogere kosten bij aanleg verdient u op die manier wel terug.

Hetzelfde geldt voor de aanleg van sierbestrating. Als deze wordt gelegd met voldoende afschot en eventueel een drain voor de afvoer van regenwater, ontstaan er geen waterproblemen in de tuin. Groene aanslag en het verhelpen van plasvorming vragen in dat geval geen tijd. Keramische tegels zijn helemaal onderhoudsvriendelijk; eenvoudig te reinigen en geen last van onkruid.

Domotica in de tuin

Domotica kennen we natuurlijk al vanuit huis, maar gaan we de komende jaren echt steeds vaker terug zien in de tuin. Voorbeelden zoals de robotmaaier en tuinberegening kennen we natuurlijk al. Deze systemen zullen in de toekomst verder geperfectioneerd worden en gaan we absoluut terug zien als standaard in de tuin.

Met name de beregeningssystemen zijn onmisbaar in de onderhoudsarme tuin. Kennis en kunde van planten is zelfs niet meer nodig. Bodemsensoren communiceren middels uw wifi-netwerk met de beregeningscomputer. Zo gaat in de toekomst de sproeier aan als uw planten dorst hebben en u zelf ook geniet van een verfrissend drankje!

Onderhoudsarmetuin2 • Gras en Groen website
Google
⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
UITSTEKEND Gebaseerd op 866 reviews.