Groendak onderhoud

Geplaatst: 25/11/2021 Aangepast: 25/11/2021

Om langdurig plezier te hebben van uw investering en dus voor het behoud van het groendak is er onderhoud nodig. In de meeste gevallen betekend dit dat u tweemaal per jaar het dak op moet. Het sedumdak onderhoud bestaat uit de volgende taken:

  • Groendak bemesten
  • Onkruid verwijderen
  • Hemelwaterafvoer vrij maken
  • Snoeien of maaien
  • Water geven

Groendak bemesten

Voor een gezonde groei hebben planten behoefte aan meststoffen zo ook uw groendak. Om de sedum, kruiden en grasplanten te voorzien van voldoende voedingsstoffen adviseren wij u om tweemaal per jaar het groendak te bemesten met een daarvoor bestemde meststof.

  • Voorjaarsbemesting: Maart/ april
  • Zomerbemesting: Juni/ juli

Onkruid in het groendak verwijderen

De wind en vogels verspreiden zaden van onkruiden die zich kunnen nestelen in uw groendak. Voorkom dat deze zich verder verspreiden door tweemaal per jaar deze handmatig te plukken.

Hemelwaterafvoer controleren

Zowel voor uw dak als voor de beplanting is een goede functionerende hemelwaterafvoer van belang. Controleer en ontstop indien nodig de hemelwaterafvoer door bladafval en kruipende beplanting te verwijderen. Ook de grindstrook die bijdraagt aan de afwatering dient u vrij te houden van bladafval en planten.

Sedum dat u wegneemt langs de randen kunt u gewoon op het dak achterlaten. In de praktijk zijn dit vaak waardevolle stekken die kale of minder dichtbezette plekken weer kunnen begroeien.

Onderhoud intensief groendak

Intensieve groendaken vragen daarnaast nog wat extra onderhoud. Voorkom dat bepaalde plantensoorten dominant worden door deze terug te brengen in oorspronkelijke grootte. Aan het begin van het nieuwe groeiseizoen snoeit u daarnaast de volledige beplanting terug tot een hoogte van 5-10 cm. De plantenresten die u afsnoeit voert u af van het dak.

Groendak water geven

Onder normale omstandigheden voorziet het groendak systeem dankzij ons klimaat in de waterbehoefte van het groendak. Alleen in perioden van extreme hitte en/ of droogte adviseren wij u om te sproeien. Geef dan langdurig water gedurende twee uur zodat de planten en het groendaksysteem water kunnen bufferen.

Let op: Lichtgewicht sedumdaken vormen hierop een uitzondering. Valt er in de zomer gedurende een week geen neerslag? Zet ook dan twee uur lang de sproeier aan.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen