Lichtgewicht sedumdak

Het lichtgewicht sedumdak is, met een verzadigd gewicht van 45-50 kg p/m², ideaal voor dakconstructies die ongeschikt zijn voor een zwaar groendak. Dankzij een speciale drainage en een lichtgewicht substraatvorm kan er toch een fraai sedumdak worden aangelegd.

Voor een lichtgewicht sedumdak gebruiken wij lichtgewicht substraat of substraalrol. Beide materialen fungeren als een spons en absorberen water en voedingsstoffen. Daardoor kunnen de wortels van de sedummatten zich aan het substraat hechten en ontstaat er een schitterend sedumdak.

Wanneer een lichtgewicht groendak?

Een traditioneel sedumdak is qua opbouw het meest ideaal voor sedum, maar heeft een verzadigd gewicht van 80-85 kg p/m². Is uw dakconstructie daarvoor ongeschikt? Dan is een lichtgewicht sedumdak een uitstekend alternatief indien:

 • U kunt het dak besproeien en bemesten
 • Het dak is berekend op max. 50 kg p/m²
 • Uw dak kent een hellingsgraad tot 20 graden
 • U wilt in aanmerking komen voor subsidie
 • Ideaal voor een tuinhuis of overkapping!

Lichtgewicht groendak € 72,50 p/m²

Het lichtgewicht sedumdak is dus geschikt voor daken die niet de belasting kunnen dragen van een ander type groendak. Dit zijn de kenmerken van een lichtgewicht sedumdak:

 • Verzadigd gewicht 45-50 L p/m²
 • Waterbergend vermogen 30 L p/m²
 • 10-12 verschillende sedumsoorten
 • 95% bezetting met sedum bij aanleg

Offerteaanvraag lichtgewicht sedumdak

Lichtgewichtgroendak1 • Gras en Groen website

Opbouw sedumdak lichtgewicht

Om te besparen op het gewicht wijkt de opbouw van het lichtgewicht sedumdak af van het traditionele waterbergende groendak.

Allereerst leggen we drainage zonder ruimtes met tijdelijke wateropslag. Een lichtgewicht sedumdak is er dus op gericht om water af te voeren en buffert slechts beperkt.

Op de laag met drainage komt een minerale substraalrol met een dikte van 40 mm. Dit vervangt het daktuinsubstraat en fungeert als een spons. De opname van water in deze laag is beperkt. Het water wordt lang genoeg vast gehouden zodat de sedumplanten zich weer vol kunnen zuigen met vocht.

Lichtgewichtsedumdak2 • Gras en Groen website

Sedumdak lichtgewicht laten aanleggen

Wilt u een lichtgewicht sedumdak laten aanleggen? Dan bent u vast benieuwd op welke wijze we het opbouwen en of uw dak geschikt is. Het lichtste type sedumdak is geschikt voor hellende daken tot 20 graden. Daarnaast is ook de juiste dakbedekking van belang. EPDM is ideaal, maar ook PVC en bitumen voorzien van wortelwerende folie zijn geschikt.

Als Gras en Groen uw groendak aanlegt, dan kent uw lichtgewicht sedumdak de volgende opbouw:

 • Beschermdoek
 • Drainage zonder bufferend vermogen
 • Substraatrol 40 mm
 • Sedummat

Bij voorkeur wordt het sedum rondom opgesloten met een scheidingsprofiel. Tussen het scheidingsprofiel en de dakrand voorzien we een grindstrook van 20 cm. Dit voorkomt dat wortels van sedum schade en dus lekkages veroorzaken bij uw dakrand.

Sedumdak lichtgewicht onderhoud

Een lichtgewicht sedumdak vraagt slechts zeer beperkt onderhoud. Met het volgende sedumdak onderhoud blijft uw sedumdak in topconditie.

Onkruid verwijderen

Doorgaans is het aan te bevelen enkele malen per jaar het onkruid te verwijderen. Bij een lichtgewicht dak is dit nauwelijks nodig, omdat onkruid onvoldoende ruimte krijgt om te wortelen.

Sedum bemesten

Met speciale sedum meststoffen voorziet u het sedumdak van de benodigde voeding. Bemest lichtgewicht sedumdaken twee á driemaal per jaar.

Sedum water geven

Vetplantjes en ook substraatrol houden vocht vast en zorgen voor reserves. Als het twee weken droog is in de zomer heeft sedum toch water nodig. Verzadig het dan eens per 10-14 dagen om uitdroging te voorkomen.

Bekijk ook eens de andere soorten groendaken