Sfeervol verlichtingsplan voor de tuin

Bij het ontwerpen van de tuin zorgen we voor een sfeervol en functioneel tuinontwerp. De nadruk ligt daarbij erop hoe we de tuin overdag gebruiken. Met tuinverlichting kan de tuin in de avond en nacht minstens zo mooi, sfeervol en ook functioneel gebruikt worden.

Om de tuin sfeervol te verlichten en toegankelijk te houden als de zon onder is maken we een lichtplan voor de tuin. Het verlichtingsplan geeft inzicht in welke typen armaturen er waar in de tuin worden gebruikt. Hoe het verlichtingsplan samen met onze tuinontwerper tot stand komt leggen wij graag aan u uit.

Verlichtingsplantuin1 • Gras en Groen website
Verlichtingsplantuin5 • Gras en Groen website

Een verlichtingsplan in 4 stappen

Laat u een tuinontwerp maken door Gras en Groen? Dan kunnen wij ook het opstellen van het verlichtingsplan voor u verzorgen. Het tuinontwerp dient namelijk als basis voor het lichtplan.

Aan de hand van de afmetingen, objecten en indeling van de tuin worden de volgende vier stappen doorlopen:

  1. Uit te lichten objecten 
  2. Het juiste type tuinverlichting
  3. Lichtrichting
  4. Armatuur

1. Uit te lichten objecten

Aan de hand van het tuinontwerp worden de uit te lichten punten in de tuin door ons gemarkeerd. De achtergevel, schuur, tuinpaden en/of oprit zijn logisch en worden vooral om functionele doeleinden uitgelicht. 

Door middel van het plaatsen van tuinspots brengen wij ook sfeer in de tuin. Denk daarbij aan het uitlichten van bijzondere elementen en eye-catchers zoals bomen, plantenbakken, beelden of een overkapping achterin de tuin.

Wij zorgen er samen met u voor dat het licht wordt gedoseerd. Bij een overdaad aan licht vallen de lichtbronnen juist weer in het niets.

Verlichtingsplantuin4 • Gras en Groen website
Verlichtingsplantuin3 • Gras en Groen website

2. Type tuinverlichting

Aan de hand van de uit te lichten plaatsen en objecten in de tuin gaan we kijken naar het juiste type tuinverlichting. Wat voor soort lamp en in welke sterkte is er waar nodig? Daarbij wordt wederom een onderscheid gemaakt tussen functioneel en sfeer licht.

Voor de veiligheid en om goed te kunnen zien wat u doet worden voor- en achterdeuren altijd sterk uitgelicht. Dit geldt ook voor de oprit en parkeerplaatsen.

Sfeerlicht wordt gebruikt onder een overkapping en op het terras. Daar verhoogt licht met een lage intensiteit de sfeer en gezelligheid. 

3. Lichtrichting

Elke tuinlamp geeft in een specifieke richting licht. Door daarmee te spelen en met verschillende tuinlampen te werken ontstaat er een speels en divers effect. Een tuin die uitgelicht wordt met uitsluitend spots zou namelijk een vrij eentonig beeld geven.

In de tuin geven wij met verschillende lampen richting aan het licht:

  • Staande lampen
  • Spots
  • Wandlampen
  • Deck- en uplights
Verlichtingsplantuin2 • Gras en Groen website
Verlichtingsplantuin7 • Gras en Groen website

4. Armaturen en integratie in de tuin

De laatste stap is het selecteren van de gewenste armatuur. Nadat er bekend is op welke wijze en met welke intensiteit er licht moet komen is dit een eenvoudige stap. 

In de meeste tuinen wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van In-lite. Dit is een 12 volt systeem dat werkt middels een plug-and-play principe. Zij hebben een uitgebreide catalogus met bijzonde rfraaie armaturen.

Wilt u de tuinverlichting automatiseren of bedienen op de telefoon? Middels sensoren, een SMART-HUb en een app stelt u de tuinverlichting geheel naar wens in!