Beplantingsplan

Naast het tuinontwerp kunnen wij ook een gedetailleerd beplantingsplan verzorgen, waarmee u nog beter inzicht krijgt in het beoogde eindbeeld van uw nieuwe tuin. Onze beplantingsplannen kenmerken zich door een duidelijke opbouw. Doen we dit niet, dan kan het resultaat al snel erg onoverzichtelijk en rommelig worden.

Hoe krijgt het beplantingsplan vorm?

Om tot een geslaagd beplantingsplan te komen is het handig een aantal stappen te volgen. Of het nu gaat om een border op kleur, een beplanting voor potten, een eenjarig plantenperk of een heesterborder. Een goed opgezet en weldoordacht beplantingsplan is even puzzelen, maar uiteindelijk zult u veel plezier hebben van deze voorbereiding.

De plek bepalen van de borders

Samen met onze tuinontwerper bepalen we de juiste plaats voor de border of het perk en ook de vorm van het grondbed. Als u graag een kleurige border wilt maken, dan is een zonnige plek belangrijk. Op een schaduwrijke plek zullen voorjaarsbloeiers en bladplanten de hoofdrol spelen.

De hoeveelheid licht

Onze tuinontwerper zal beoordelen hoeveel licht de planten krijgen. De ontwikkeling van veel tuinplanten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die zij krijgen. Terwijl wij de hoeveelheid zonlicht in uw tuin beoordelen, kijken wij ook naar de kwaliteit van aanwezige grond.

Beplantingsplan4 • Gras en Groen website
Beplantingsplan1 • Gras en Groen website

Het kleurenschema

Onze tuinontwerper gaat samen met u kijken naar het kleurenschema van de border(s). Bepaal ook uw voorkeur voor de vorm van de bladeren en de bloemen en de hele groeiwijze van de planten. Het is geen enkel probleem om in welke kleurstelling dan ook een border te vullen. Rood, geel, oranje, wit of paars: voor iedere wens is een beplantingsplan te maken.

De bloeitijd van de planten

Jasper Brands kan u adviseren bij uw keuze voor tuinplanten, hij weet in welke periode de planten bloeien. U kunt kiezen voor opeenvolgende bloei, één hoogtepunt of bijvoorbeeld twee hoofdbloeitijden. Vergeet overigens niet om voldoende bladplanten of siergrassen te kiezen, ze vormen de basis van de overige beplanting.

Een geschikte plantenlijst

Gras en Groen kan u een lijst van geschikte planten aanleveren, zoals verwerkt in het ontwerp. Bij het maken van het plan wordt gelet op:

  • De hoeveelheid licht in uw tuin
  • De grondsoort in uw tuin
  • Het kleurenschema
  • De bloeitijd van de planten

Schaduwkaart

Een belangrijk punt bij het kiezen van de juiste tuinplanten is het bepalen van de hoeveelheid zonlicht op een bepaalde plek in uw tuin. Een plek ligt in de volle zon, als er in de zomer minstens 7 uur per dag volle zon is. Een plaats die minstens 3-5 uur volle zon krijgt, ligt in de halfschaduw. Er is sprake van schaduw als er minder dan 3 uur volle zon is op een dag, of als er gefilterd licht is.

Beplantingsplan3 • Gras en Groen website