Duurzame groendaken vakkundig aangelegd!

Duurzame en biodiverse groendaken
aangelegd door vakkundige hoveniers!

 

Een groendak van Gras en Groen

Het groendak zien we steeds vaker op het dak van de woning, uitbouw of overkapping in de tuin. Dit groendak bestaat in de meeste gevallen uit sedum, maar er zijn ook andere vegetatiedaken. Gras en Groen zorgt voor de vakkundige aanleg van uw eigen groendak.

Voordelen groendak van Gras & Groen

 • Kwalitatieve groen- en sedumvegetatie
 • Altijd een groendak dat bij uw situatie past
 • Vooraf advies inmeten op locatie
 • Offerte geschikt voor subsidieaanvraag
 • 4,7/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 800+ Google reviews!

Populaire informatie over groendaken

Wat is een groen dak?

Het groendak roept bij klanten nog ontzettend veel vragen op. Het is een redelijk nieuw en onbekend concept. Daarom eerst wat tekst en uitleg, want wat is een groendak nou eigenlijk?

Een groendak is een met vegetatie bedekt dak. Hiervoor zijn enkele kruiden en grassen geschikt, maar in de meeste gevallen bestaat het groendak uit sedum oftewel het sedumdak. Op het dak wordt een groeisysteem aangebracht bestaande uit een beschermdoek, drainage voor de afwatering en vervolgens substraat waar de vegetatiematten in wortelen. 

Er bestaan ook kant-en-klare systemen voor de aanleg van een groendak. Dit zijn de sedumcasettes; opgekweekt en eenvoudig te installeren.

Groendak4 • Gras en Groen website

Voordelen van groene dakbedekking

Groendaken zien er erg fraai uit en hebben ook ontzettend veel voordelen. Voor u, uw woning en uw leefomgeving. Wij lichten de voordelen van groene daken graag aan u toe!

 • Isolerende werking tot 4 graden koeler
 • 6% meer rendement op zonnepanelen
 • Levensduur dakbedekking verdubbeld
 • Opslag van regen voorkomt waterschade
 • Opslag CO2 en meer biodiversiteit.
Waterbergendgroendak1 • Gras en Groen website
Groendak17 • Gras en Groen website

Groendaken hebben een isolerende werking

De temperatuur op een plat dak kan in de zomer hard oplopen. Dat zal voor u geen verrassing zijn. De donkere kleur van de dakbedekking trekt de warmte aan, waarna deze doortrekt in uw woning.

De vegetatie heeft een isolerende werking voor de groene daken. Dit kan in de zomer tot wel 4 graden schelen. In de winter treedt dit effect ook omgekeerd op. De warmte van uw woning blijft beter behouden wat dus kostenbesparend werkt.

Uw voordeel:
Tot 4 graden koeler in de zomer, bespaar op stookkosten in de winter!

Zonnepanelen op een groendak behalen een hoger rendement

Heeft u zonnepanelen of wilt u zonnepanelen op een plat of licht hellend dak laten installeren? De combinatie met een groendak zorgt ervoor dat u een hoger rendement kunt behalen.

Om oververhitting en het risico op brand tegen te gaan schakelen de zonnepanelen uit als deze te warm worden. Doordat groene daken verkoelend werken op het onderliggende dak kunnen de zonnepanelen in de zomer langer en beter hun werk doen.

Uw voordeel:
Tot 6% meer rendement van uw zonnepanelen!

Groendak2 • Gras en Groen website

Langere levensduur van de dakbedekking

Een dak dat bedekt is met sedum of andere planten is beter beschermd. Met name UV-licht heeft een negatief effect op de levensduur. Uit onderzoek is gebleken dat dakbedekking onder groendaken tot 2 keer zo lang meegaat. Als u bedenkt wat de kosten zijn voor het vernieuwen, dan bieden de sedumplantjes u zeker een groot voordeel.

Uw voordeel:
Een groendak verdubbelt de levensduur van uw dakbedekking!

 

Waterbergend vermogen

Groendaken hebben een waterbergend vermogen. Onder de sedumplantjes zit een systeem dat bestaat uit kleine bekertjes en waterabsorberend substraat. Dit vangt het regenwater op en geeft dit geleidelijk af aan het groendak. Tijdens extreme regenval kan dit de druk op het riool verlichten en zal de kans op waterschade afnemen. Vanuit het waterschap is er dan ook subsidie mogelijk voor de aanleg.

Uw voordeel:
Voorkomt wateroverlast en u ontvangt subsidie op de aanleg.

Groen op dak levert een bijdrage aan het milieu

Bijen, vlinders en veel andere insecten hebben het moeilijk. Intensieve landbouw en het uitbreiden van stedelijke gebieden hebben geleid tot 60% minder vliegende insecten ten opzichte van de jaren ‘60. Sedumdaken bieden onderdak, zorgen voor voeding en dus verhogen zij de biodiversiteit.

Groendaken leveren ook op een andere wijze een bijdrage. Voor de groei neemt sedum CO2 en fijnstof op uit de lucht. Op deze manier draagt u bij aan een schonere lucht!

Overtuigd van de voordelen? Vraag direct een offerte aan!

Groendak3 • Gras en Groen website

Groen dak laten aanleggen

Gras en Groen kan de duurzame aanleg van groen- en sedumdaken voor u verzorgen. Wij komen graag vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken. Gras en Groen kan voor u:

 • de dragende constructie van uw dak beoordelen
 • de kwaliteit van de dakbedekking beoordelen
 • adviseren over de verschillende soorten groendaken en systemen
 • zorgen dat uw groendak voldoet aan subsidievoorwaarden
 • de duurzame aanleg van uw groendak uitvoeren

Ga naar groendak laten aanleggen

Groendak1 • Gras en Groen website

Wat kan Gras en Groen voor u betekenen?

Wilt u het dak van uw woning, tuinhuis of overkapping verfraaien met een groendak? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen, want een groendak ziet er fantastisch uit. De donkere dakbedekking zonder uitstraling krijgt een volledige metamorfose. Binnen één dag verandert het in een groene en bloeiende oase die ook in de winter een mooie aanblik houdt.

Gras en Groen kan de aanleg van diverse soorten groendaken voor u verzorgen. Vakkundigbetaalbaar en met de mogelijkheid om dit gesubsidieerd uit te laten voeren!

Vraag vrijblijvende offerte aan!

Groendak5 • Gras en Groen website

Mogelijkheden groene dakbedekking

De aanleg van een groendak met vegetatiematten is mogelijk op platte daken en daken met een hellingshoek tot 20º. Met extra verankering kan dit zelfs oplopen tot een hellingshoek van 45º. Er is dan geen risico dat het groene dak gaat schuiven en er kan ook voldoende water gebufferd worden voor de beplanting.

Er zijn voor de aanleg van een groendak behoorlijk wat mogelijkheden. Het is niet zo dat dit uitsluitend met sedumplanten mogelijk is. In het onderstaande schema ziet u de groendaken die wij kunnen aanleggen.

Sedumtrays

Voor platte daken en lichtgewicht constructies zijn sedumtrays of sedumcasettes ideaal. Dit kant-en-klare groendak systeem zorgt voor opvang van regenwater, is gevuld met substraat en ingeplant met diverse sedumsoorten. Een groot voordeel van dit systeem is dat het recycelbaar is. Uw sedumdak kunnen we later probleemloos aanpassen!

Er zijn sedumcassettes met een traditionele opbouw met substraat maar er zijn daarnaast ook sedumcassettes gemaakt met substraatrol, de zogenaamde lichtgewicht sedumcassettes.

Technische informatie groendaken

Type groendak Type vegetatie Hellingshoek Verzadigd gewicht Waterberging Prijs p/m²
Waterbergend sedumdak 10-12 soorten sedum 0-20º 80-85 kg p/m² 30 L p/m² € 77,50 p/m²
Lichtgewicht sedumdak 10-12 soorten sedum 0-20º 40-45 kg p/m² 30 L p/m² € 72,50 p/m²
Sedum cassettes 10-12 soorten sedum 0-15º 80 kg p/m² 30 L p/m² € 82,50 p/m²
Sedum en kruiden 10-12 sedumsoorten en 8 inheemse kruiden 0-20º 100-105 kg p/m² 35 L p/m² € 90,- p/m²
Sedum, gras en kruiden 10-12 sedumsoorten en 8 inheemse kruiden en grassen 0-20º 100-105 kg p/m² 35 L p/m² € 100,00 p/m²
Bees & butterflies 4 sedumsoorten, 5-7 grassen en 40 kruiden 0-20º 120 kg p/m² 35 L p/m² € 127,50 p/m²

Lees meer over opbouw en advies groendaken.

Groendak met waterbergend vermogen

Zoals de naam al aangeeft, heeft dit type groendak een waterbergend vermogen. Bij regenval vangt het dak het water op en geeft dit geleidelijk vrij. Een voordeel van dit systeem is de hoeveelheid substraat waarin het sedum wortelt en haar voeding uit haalt. Dit is ook direct het meest duurzame systeem!

Waterberging vereiste voor groendak subsidie

Om aanspraak te maken op subsidie bij de aanleg van uw groendak is een minimaal waterbergend vermogen vereist. Wij kunnen het groendak in alle gevallen geschikt maken voor de subsidienorm

Voor de gemeente 's-Hertogenbosch is dit bijvoorbeeld 30 L/ m². Werkt u samen met buren? Dan is er zelfs nog een aanvulling mogelijk van het Waterschap AA en Maas. Bekijk hier de mogelijkheden voor uw gemeente: Groendak subsidie.

Groendak4 • Gras en Groen website