Vijver aanleggen als eyecatcher

Als onderdeel van de complete tuinaanleg legt Gras en Groen met regelmaat de mooiste vijvers aan. Wanneer u een vijver laat aanleggen in de tuin, dan zal dit vrijwel altijd dé blikvanger vormen. Is dit niet door de ligging, dan wel door de grote aantrekkingskracht die de vijver uitoefent op de bezoeker van uw tuin. Het zal u verbazen hoeveel mensen die op visite zijn direct naar uw vijver lopen om een kijkje te nemen.

Waarom een vijver aanleggen in uw tuin?

De vijver speelt ook een belangrijke rol in het brengen van leven in de tuin. Dit kunt u natuurlijk zelf op gang helpen door vissen uit te zetten, maar ook zonder inmenging komt uw tuin meer tot leven. Kikkers zullen net als libellen zelf hun weg weten te vinden. En als er ondiepe gedeelten zijn, zullen vogels het hele jaar door komen badderen in het water.

Vijver aanleg door Gras & Groen

 • Bij het ontwerp rekening houden met juiste verhouding wateroppervlak en diepte van de vijver
 • Uitgraven van de vorm van de vijver en afvoeren van de grond
 • Verstevigen zijkant door deze af te timmeren, blokken te lijmen of metselen
 • Elektriciteit aanleggen voor apparatuur
 • Aanleggen bodemdrain en uit het zicht werken van buizen
 • Leveren en plaatsen van pompen filterinstallaties van gerenommeerde merken
 • Verzorgen van een goede waterkwaliteit door het aanplanten van de vijver

Welk type vijver wilt u laten aanleggen?

Elke vijver die wij aanleggen is uniek. Toch zijn de vijvers onder te verdelen in verschillende categorieën. De bestemming is bepalend voor de soort vijver die wij aanleggen. Wilt u geen vissen in de vijver, maar wel veel vijverplanten of moet deze juist ingericht zijn zodat koikarpers er goed gedijen? Gras en Groen is dankzij de kennis en ervaring van hovenier Wouter Brands in staat de vijver geheel naar wens aan te leggen.

Gras en Groen kan de gedegen aanleg van de volgende vijvers verzorgen:

 • Natuurvijver
 • Tuinvijver
 • Koivijver
 • Zwemvijver
Vijver2 • Gras en Groen website
Vijver3 • Gras en Groen website

Vijvervormen

Vijvers kunnen aangelegd worden in een strakke of natuurlijke vorm. De keuze voor bepaalde materialen wordt perfect afgestemd op de eisen van de vijver. De levensduur is hierin de belangrijkste producteigenschap. Voor het vormen van vijvers met een organische vorm gebruiken we vijverfolie. Er zijn diverse soorten vijverfolie en Ecolan rubberfolie is één van de nieuwere producten op dit gebied. Dit product is een absolute aanrader: flexibel en sterk, waardoor een lange levensduur gegarandeerd is.

Voor de aanleg van strakke vijvervormen kan het op maat laten maken van een vijverbak een optie zijn. Sterker en met een langere levensduur dan dit is er niet. Een groot bijkomend voordeel is dat de zijkant van de uitgegraven vorm niet verstevigd hoeft te worden. Dat scheelt natuurlijk in materiaalkosten en tijd!

Vijverpompen en filtersystemen

Voor het leven in de vijver en de kwaliteit van het vijverwater is het belangrijk dat vijverwater in beweging is. Vaak kan dit gecombineerd worden met een waterval, fontein en/of vijverfilter. Om het vijverwater in beweging te krijgen, maken we gebruik van één of meerdere vijverpompen.

Wij maken uitsluitend gebruik van vijverpompen en filtersystemen van gerenommeerde merken. Deze staan garant voor kwaliteit, een lange levensduur en energiezuinigheid. Bijkomend voordeel is dat er vaak diverse apparaten ontwikkeld zijn die allemaal op een eenvoudige manier gekoppeld kunnen worden. Het jaarlijks onderhoud van uw vijver wordt hierdoor een koud kunstje.

Plantenfilter

Helder vijverwater is voor elke vijver een vereiste. Het is niet altijd eenvoudig om dit biologisch evenwicht te bereiken zonder gebruik te maken van dure filtersystemen met uv-lampen. Een planten- of helofytenfilter in de vijver zuivert het vijverwater op een biologische manier. De planten nemen de in het water aanwezige meststoffen op, zweefalgen die uw vijverwater groen kleuren, krijgen daardoor geen kans.

Vijverplanten

Bij de aanleg van de vijver wordt het aanplanten van uw vijver altijd meegenomen. Dit komt de waterkwaliteit ten goede en zorgt voor voldoende zuurstof in het water. Door te kiezen voor de juiste waterplanten wordt de vijver verfraaid en kunt u genieten van prachtige waterlelies.

Waterkwaliteit van uw vijver

Het vormen van een biologisch evenwicht in de vijver is een lastige klus. Gras en Groen Hoveniers heeft hier ruimschoots ervaring mee en kan u op dit gebied van de juiste adviezen voorzien.

De juiste waterkwaliteit wordt bereikt door:

 • de juiste ligging in de tuin
 • de diepte van de vijver aan te passen aan de ligging en het oppervlak
 • de vijver van een vijverpomp te voorzien en een (biologisch) filter aan te leggen
 • voldoende waterplanten te plaatsen
 • advies te geven over de hoeveelheid vissen
Vijver4 • Gras en Groen website