Tuinplanten

Top 10 mooiste klimplanten

Geplaatst: 14/12/2018 Aangepast: 09/12/2021

Klimplanten zijn zeer geliefd in de tuin. Ze kunnen gebruikt worden om minder fraaie elementen zoals een hekwerk te begroeien, maar ook om bijvoorbeeld een pergola nog verder te verfraaien.

Ben jij plannen aan het maken om klimplanten aan te planten in jouw tuin? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

 

Wisteriaklimplanten • Gras en Groen website

Blauwe regen, Wisteria

Blauwe regen is in het voorjaar een zeer bijzondere verschijning als klimplant. De lange trossen met bloemen zien er, zeker bij een grote plant, bijna sprookjesachtig uit. Hoewel het een erg snelle groeier is kan het enige tijd duren voordat deze omvang is bereikt. Snoei de plant sterk terug om een mooie compacte plant te houden.

Bloeiperiode: Mei

Passifloraklimplanten • Gras en Groen website

Passiebloem, Passiflora

Als het uitsluitend zou gaan om de schoonheid van de bloem zou de Passiflora er met kop en schouders bovenuit steken. De prachtige tekening van de bloem is ongeëvenaard. Op een warme, zonnige plek maakt de plant bovendien eetbare vruchten aan. Helaas is de plant niet altijd even vorstbestendig.

Bloeiperiode: Juni - september

Campsis • Gras en Groen website

Trompetbloem, Campsis

De Campsis is een bijzondere verschijning als klimplant in de tuin. In de zomer maakt de klimplant zeer fraai gekleurde bloemen die met enige fantasie de vorm hebben van een trompet. De plant heeft wel enige begeleiding nodig om zich als klimplant op te trekken in de hoogte.

Bloeiperiode: Juli - september

Hydrangeapetiolaris • Gras en Groen website

Klimhortensia, Hydrangea petiolaris

Een muur of trellisscherm op een schaduwrijke plaats leent zich uitstekend om te laten begroeien met de klimhortensia. Mits de plant ondersteuning krijgt zal de plant dankbaar in de hoogte groeien. Aan het begin van de zomer vormt de plant de voor hortensia kenmerkende bloeien. Vogels zullen de struik gebruiken als nestplaats.

Bloeiperiode: Juni - juli

Lonicera • Gras en Groen website

Kamperfoelie, Lonicera

Kamperfoelie is een winterharde en groenblijvende klimplant die het uitstekend doet in ons klimaat. De plant bloeit vrijwel de gehele zomer en zorgt behalve voor mooie bloemen ook voor een zoete aangename geur in de tuin. Na de bloei ontstaan er bessen die in de herfst dieprood kleuren en een aantrekkingskracht uitoefenen op vogels.

Bloeiperiode: Juni - juli

Parthenocissus • Gras en Groen website

Wilde wingerd, Parthenocissus

De Wilde wingerd is een snel groeiende klimplant die zichzelf met wortels omhoog werkt. De winterharde plant kan zeer strenge vorst verdragen en zal in het voorjaar weer probleemloos uitlopen. In de herfst zal het blad, voordat het afvalt, prachtig rood kleuren en een sieraad zijn in de tuin.

Bloeiperiode: Juli

Vitisvinifera • Gras en Groen website

Druif, Vitis vinifera

Druiven kennen we natuurlijk allemaal van de wijngaarden in de zuidelijke landen van Europa. Toch kunnen wijnranken ook in Nederland prima uit de voeten. De plant vraagt wel een zonnige standplaats en wordt bij voorkeur langs een muur of pergola op het zuiden geleid. Wie weet pluk jij aan het eind van de zomer wel je eigen druiven!

Bloeiperiode: Juni - juli

Clematisbosrank • Gras en Groen website

Clematis, Bosrank

Clematissen zijn er in vele soorten en maten. Als klimplant laat de Clematis zich uitstekend combineren met bijvoorbeeld Hedera. Daardoor krijgt je gaashekwerk toch wat meer kleur. Maar ook elders in de tuin zijn ze prima toe te passen. Geleid langs een trellisscherm of langs een wand van je schuur krijgt je tuin een romantische uitstraling.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Hederaklimplanten • Gras en Groen website

Klimop Hedera

Klimop is waarschijnlijk de bekendste klimplant. De snelgroeiende en groenblijvende klimmer is al decennialang populair in de tuin. Hedera is geschikt om hekwerken volledig dicht te laten groeien waardoor de nodige privacy ontstaat. Let wel op als je de plant langs je gevel omhoog laat groeien, de wortels zijn erg lastig te verwijderen!

Bloeiperiode: September - december

Pyracantha • Gras en Groen website

Vuurdoorn, Pyracantha

Vuurdoorn is een groenblijvende struik die zich zeer goed omhoog laat leiden. Dankzij de doorns vormt de plant een ondoordringbaar geheel en maakt het een toevluchtsoord voor veel tuinvogels. In de herfst en winter hangen er rode of oranje bessen aan de struik waar met name merels gek op zijn.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Bestel kant-en-klare oplossingen eenvoudig online

In onze webwinkel verkopen wij kant-en-klare hagen waaronder enkele hekwerken begroeid met klimplanten zoals Hedera, maar ook Kardinaalsmuts, Toscaanse Jasmijn en Klimhortensia. Ideaal om direct privacy te creëeren en bovendien eenvoudig door uzelf of door ons te plaatsen.

Kant-en-klaar hagen bekijken? Ga naar Gras & Groen Winkel!

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties