Tuinplanten

Top 10 groenblijvende tuinplanten

Geplaatst: 13/11/2019 Aangepast: 09/12/2021

De wisseling van de seizoenen brengt mooie veranderingen met zich mee, ook bij u in de tuin. De bladverkleuringen en later de vallende bladeren maken de herfst tot een geliefd seizoen. Maar nadat de bladeren zijn gevallen is de tuin vaak redelijk kaal.

Bent u plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van de border? En zou u het liefst in de winter ook een groene aanblik hebben in uw tuin? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn 10 favoriete planten. Deze maand is dat de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten.

Laurierwintergroen • Gras en Groen website

Laurier, Laurus

De laurier is populair in Nederland als haagplant. De struiken groeien zachtjes uitgedrukt niet erg compact. Dus deze zijn niet geschikt voor een kleine tuin of om snel een dichte haag te vormen. Wel is de struik uitstekend winterhard, groenblijvend en eenvoudig te snoeien. De Portugese laurier is een compactere soort die tevens groenblijvend is!

Taxusbaccata • Gras en Groen website

Taxus, Taxus baccata

Wie een groenblijvende, ondoordringbare en strakke haag wil vormen komt al snel uit bij de Taxus. Geen andere haagplant leent zich daarvoor zo goed. Bovendien is het geen hele snelle groeier, waardoor het onderhoud beperkt kan blijven tot twee snoeibeurten per jaar. In het najaar verschijnen er kenmerkende rode besjes in de haag.

Viburnumdavidii • Gras en Groen website

Sneeuwbal, Viburnum davidii

Viburnum Davidii is een zeer dankbare plant. De wintergroene sierheester is sterk en zeer geschikt als bodembedekker, maar ook als solitaire plant. In het voorjaar komt de plant in bloei en ontstaat er witte bloesem. Daarna vormt de plant blauw-zwarte bessen. Bij zeer strenge vorst afdekken om schade te voorkomen.

Rhododendron • Gras en Groen website

Rododendron, Rhododendron

De Rodondendron is een zeer geliefde struik of heester. De uitbundige bloei aan het einde van het voorjaar en het behouden van het groene blad hebben hier zeker mee te maken! De plant verdraagt zeer sterke snoei. Wacht hiermee totdat de plant is uitgebloeid en u wordt beloond in het volgende jaar!

Carex • Gras en Groen website

Zegge, Carex

Carex is een erg populaire siergras soort. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de plant zo populair is. De plant is wintergroen, kan gebruikt worden als bodembedekker en vraagt bovendien weinig onderhoud. Carex morrowii is een veel toegepaste soort en heeft een egaal donkergroen blad.

Liriopemuscari • Gras en Groen website

Leliegras, Liriope muscari

De ideale bodembedekker in halfschaduw die laag blijft en dus uitstekend vooraan in de border past. Zorgt voor een zeer dicht bezette en onkruidvrije border. Vanaf juli vormt het leliegras schitterende lichtpaarse bloemen.

Photiniafraseri • Gras en Groen website

Glansmispel, Photinia fraseri ‘Red robin’

Een haag met Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een verrassende verschijning in de tuin. In het voorjaar loopt de haag uit met erg mooi rood gekleurd blad en bloeit hij uitbundig. In de winter is de haag groenblijvend. Echter zal de haag wel wat blad verliezen en minder compact zijn dan in de zomer.

Thujaoccidentalis • Gras en Groen website

Groene haagconifeer, Thuja occidentalis ‘Brabant’

Wie denkt dat de coniferenhaag enorm gedateerd is heeft het mis. De haag is weer helemaal terug van weggeweest! Deze plant die weinig eisen stelt aan de groeiomgeving kan een zeer dichte haag vormen. Zorg wel voor gedegen onderhoud, anders zal de coniferenhaag enorme proporties aannemen in uw tuin.

Choisyaternata • Gras en Groen website

Choisa, Choisya ternata

Choisya ternata is een fijne heester die mooi groen blijft in de winter. Het sierlijke, drietallige blad is leerachtig. Van april tot mei verschijnt er mooie witte bloesem aan de struik. De plant is van origine afkomstig uit Mexico, maar doet het goed in ons klimaat. Zorg wel voor een zonnige en beschutte standplaats in de tuin!

 

Hedera • Gras en Groen website

Klimop, Hedera

Klimop is waarschijnlijk de bekendste klimplant. De snelgroeiende en groenblijvende klimmer is al decennialang populair in de tuin. Hedera is geschikt om hekwerken volledig dicht te laten groeien, waardoor de nodige privacy ontstaat. Let wel op als u de plant langs de gevel omhoog laat groeien, de wortels zijn namelijk erg lastig te verwijderen!

Zelf een groenblijvende haag aanplanten?

Wilt u een groenblijvende haag aanplanten in de tuin? Wij verkopen groenblijvende kant-en-klaar hagen en leveren deze bij u thuis. Deze kant-en-klaar hagen bieden direct privacy en zijn zeer eenvoudig door u zelf te plaatsen.

Kant-en-klaar hagen bekijken? Ga naar Gras & Groen Winkel!

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties