Tuinplanten

Tuinplant november - Winterheide

Geplaatst: 29/07/2020 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In november is het al goed te zien dat de winter eraan zit te komen. De meeste planten hebben hun blad laten vallen. Toch zijn er nog voldoende planten die hun sierwaarde in de tuin bewijzen. Groenblijvende planten zoals de Viburnum Davidii komen nu in bloei, maar ook uitgebloeide siergrassen kleuren mooi goudgeel.

Normaal gezien verdwijnt in november langzaamaan de kleur uit de border. Winterheide is één van de planten die juist nu kleurt geeft door een roze, rode of witte bloei. Daarom speciale aandacht voor Erica darleyensis.

Erica darleyensis

Nederlandse naam: Winterheide

Kenmerken van Erica darleyensis

Winterheide is een laagblijvende, groene winterheester die langdurig bloeit in de winter. Vanaf november tot en met het begin van het voorjaar geeft de heidesoort opvallende paarse, rode of witte bloemen. Aan de verhoute vertakkingen van de heideplant komen kleine en zeer smalle blaadjes.

Herkomst van de Erica darleyensis

Winterheide komt in de natuur voor in de centrale en oostelijke delen van de Alpen.

Standplaats van Erica darleyensis

Winterheide is de enige heidesoort die niet uitsluitend op zure grond groeit. Op neutrale of zelfs licht kalkhoudende grond zal struikheide zich ontwikkelen. Bij voorkeur wordt Erica darleyensis op een zonnige plaats in de border gezet. Doordat winterheide vrij laag blijft plant je het struikje het beste aan in de voorzijde van de border. Winterheide is ook een geliefde plant voor toepassing in bloembakken of potten die in de winterperiode kleur geven aan de tuin.

Onderhoud van Erica darleyensis

Om de plant compact te houden en verwildering tegen te gaan snoei je de Erica darleyensis in het voorjaar. De plant mag je dan tot circa 10 centimeter boven de grond terugsnoeien.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties