Tuinplanten

Tuinplant oktober - Anemone

Geplaatst: 09/10/2019 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook oktober, als het buiten al echt herfst aan het worden is, kan de tuin nog vol staan met bloeiende planten die door blijven groeien tot de winter echt de intrede doet. Voorbeelden hiervan zijn Sedum herbstfreude, herfstaster en ook de vlinderstruik heeft nog volop bloemen in oktober.

Speciale aandacht deze maand voor de Herfstanemoon. In de herfstmaanden een opvallende verschijning in veel tuinen. De lieflijke bloemetjes geven kleur en zorgen voor bekijks aan het einde van het groeiseizoen in jouw tuin!

Anemone

Nederlandse naam: Herfstanemoon

Kenmerken van de Anemone

De Anemoon is een winterharde tuinplant uit de Ranonkelfamilie. Tot dit geslacht behoren 120 verschillende soorten. De Herfstanemoon is een populaire soort die bloeit in het wit of roze vanaf augustus tot zeer laat in de herfst. Hoewel de plant in eerste instantie zeer laag bij de grond blijft, staan de bloemen op lange, stevige stelen. De plant kan daardoor een hoogte van 120 cm bereiken. Enkele bekende of zeer fraaie Anemoon-soorten zijn:

  • Anemone ‘Honorine Jobert’
  • Anemone ‘Hupehensis’
  • Anemone pamina
  • Anemone rivularis

Herkomst van de Anemoon

De Anemoon komt voor in alle gematigde gebieden van het Noordelijk halfrond. Zowel in Azië, Europa als in Noord-Amerika komen er soorten voor in de natuur.

Standplaats van de Anemone

De Anemone is een echte bosplant. In de onderbegroeiing komt de plant het best tot zijn recht. Hetzelfde geldt eigenlijk als je hem in de tuin aanplant. De plant doet het uitstekend op een plek in de halfschaduw of schaduw op voorwaarde dat het plantje een humusrijke ondergrond heeft.

Onderhoud van de Herfstanemoon

Door de Anemoon in het najaar aan te planten geniet je direct in het eerste jaar van de bloemen. Het aanplanten kan echter ook gerust in vorstvrije perioden in de winter of in het voorjaar plaatsvinden. Om aan de vraag van de plant te voldoen, is het aan te bevelen jaarlijks organische mest te verspreiden door de border.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties