Tuinplanten

Top 10 mooiste geel bloeiende planten

Geplaatst: 22/06/2018 Aangepast: 16/12/2022

Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten om borders aan te planten met specifiek één kleur. Zo ook de vraag naar uitsluitend geel bloeiende tuinplanten.

Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van de border in jouw tuin? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste geel bloeiende planten.

Coreopsistinctoria • Gras en Groen website

Meisjesogen, Coreopsis tinctoria

Een prachtige maar helaas eenjarige bloem. Gelukkig is de plant zeer eenvoudig te zaaien wat zeker de moeite loont. Bloemstelen komen tot een hoogte van 60-80 cm. Te combineren met andere planten in de border zodat ze stevigheid daaraan ontlenen en niet plat komen te liggen.

Bloeiperiode: Juni - september

Crocosmia • Gras en Groen website

Montbretia, Crocosmia Yellow Sunshine

Dit knolgewas met bladeren die je aan de lelie doen denken geeft schitterende bloemen. Op niet al te natte gronden is de plant zeer eenvoudig te houden. Juist op droge plaatsen waar andere planten het slecht doen is de Crocosmia een aanrader. De plant bloeit langdurig gedurende de volledige zomer.

Bloeiperiode: Juni - september

Eremurusstenophyllus • Gras en Groen website

Naald van Cleopatra, Eremurus stenophyllus

Aan het einde van het voorjaar verschijnen lange aren aan de plant vanuit waar zich gele bloempjes ontwikkelen. Afhankelijk van de soort kunnen deze aren langer dan 100 cm worden. Het beste groeien ze op een voedingsrijke zandgrond. Plant ze op een zonnige maar beschutte plek in de tuin.

Bloeiperiode: Mei - juni

Cytisusvoorjaarbloeiers • Gras en Groen website

Brem, Cytisus scoparius

Brem is een plant die in heel Europa ook in het wild voorkomt en dus uitstekend gedijt in ons klimaat. In het voorjaar komt de wintergroene plant in bloei en verspreidt deze een heerlijk zoetige geur door de tuin. Nadat de plant is uitgebloeid maakt deze lange peulen aan waarin zich de zaden bevinden.

Bloeiperiode: April - juni

Fritillariaimperialis • Gras en Groen website

Keizerskroon, Fritillaria imperialis

Keizerskroon is een vorstbestendige bloembol die eenmaal geplant jaar in jaar uit in het voorjaar in bloei zal komen. Vanuit de bol ontwikkeld zich een 120 cm. lange bloemstengel met daaraan een bijzonder ogende bloem. Keizerskroon wordt vaak rondom het gazon geplaatst omdat de geur van de bol mollen zou verjagen.

Bloeiperiode: April - mei

Narcissus • Gras en Groen website

Narcis, Narcissus

Als er één plant de voorbode is van het voorjaar dan is het wel de Narcis. De fraaie gele bloempjes zorgen al vroeg in het voorjaar voor een bloeiende plant in de border. Er zijn maar liefst 35 varianten waarbij de Narcis tete a tete bij mij favoriet is. De narcis plant je als bloembol en zal zich vegetatief vermeerderen.

Bloeiperiode: Februari - mei

Forsythia • Gras en Groen website

Chinees klokje, Forsythia "viridissima"

Het Chinees klokje is een winterharde heester die al vroeg in het voorjaar zeer rijkelijk bloeit en kleine gele bloempjes geeft die verspreid over de takken ontstaan. Na de bloei is de heester verder geen bezienswaardigheid meer in de tuin. Na de bloei dient de struik terug gesnoeid te worden omdat de bloemen ontstaan om nieuw hout.

Bloeiperiode: Maart - april

Rudbeckia • Gras en Groen website

Zonnehoed, Rudbeckia

De Rudbeckia is een populaire tuinplant. Deze populariteit heeft de plant te danken aan de zeer lange en uitbundige bloei. De compacte plant vormt bloemen op een vaste hoogte. Daardoor is deze geliefd in een border waarin een opbouw in hoogte is gewenst. De plant laat zich eenvoudig splitsen om te vermeerderen.

Bloeiperiode: Augustus - september

Lysimachiapunctata • Gras en Groen website

Puntwederik, Lysimachia punctata

Hoewel de plant een zeer sterk woekerend karakter heeft kan deze ook zeer waardevol zijn voor de tuin. Op schaduwrijke plaatsen waar weinig planten goed gedijen kan de Puntwederik juist invulling en kleur geven aan de ruimte. Overigens is de Puntwederik ook op andere plaatsen toe te passen en stelt de plant weinig eisen aan de omgeving.

Bloeiperiode: Juni - juli

Ligulariastenocephala • Gras en Groen website

Kruiskruid, Ligularia stenocephala

Het Kruiskruid is een woekerende vaste plant die veel ondergrondse worteluitlopers. Net als de Puntwedrik zal ook deze plant het goed doen op schaduwrijke plaatsen in de tuin. In de zomer maakt de plant mooie rechtopstaande bloemaren. Zeer geschikt om aan te planten aan de rand van de border.

Bloeiperiode: Juni - juli

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties