Ongedierte in kunstgras
Je zou het niet verwachten. Toch komt het voor. Mollen vinden het namelijk niet zo relevant of er kunstgras of gewoon gras ligt. Zij gaan in de grond op zoek naar eten, dat is voor deze beestjes het belangrijkst. Maar wat doen we ertegen? Want we willen natuurlijk geen bulten en kuilen in ons kunstgras.
In dit artikel over dit toch merkwaardige fenomeen bespreken we twee aspecten, namelijk: Hoe komen mollen onder mijn kunstgras terecht? Hoe verwijder ik mollen die zich onder mijn kunstgras bevinden?
Hoe komen mollen onder mijn kunstgras terecht?
Los van het gegeven dat we graag af willen van deze mollen, zijn we natuurlijk benieuwd naar de reden van hun aanwezigheid. Hebben we normale graszoden in onze tuin liggen, dan begrijpen we hun aanwezigheid meestal wel. Maar zitten ze onder ons kunstgras, dat vinden we dat ronduit merkwaardig. Wat dit betreft is één ding duidelijk: hebt u nog geen mollen op het moment van aanleg van uw kunstgras, dan zullen ze waarschijnlijk wegblijven.
Dit heeft vooral te maken met het gebrek aan voedingsstoffen bij aanwezigheid van kunstgras. Kunstgras wordt gelegd op een speciaal geprepareerde ondergrond waarin het lievelingsmaaltje van de mol – de worm - niet aanwezig is. De mol ziet het dus niet zitten om gedurende lange tijd in deze voedingsloze bodem te bivakkeren. Maar wat als het kunstgras wordt gelegd op het moment dat de mollen zich nog in de grond bevinden?
Tja, dan hebben we een probleem. Want of we nu gewoon gras of kunstgras in onze tuin hebben liggen, de mollen graven zich gewoon een weg naar boven. Het gevolg is dat onder het kunstgras een gangenstelsel ontstaat. Verzakkingen zijn onherroepelijk een gevolg hiervan en ontsieren uw kunstgras behoorlijk. Gaat u kunstgras leggen? Controleer de betreffende grond dan eerst op de aanwezigheid van mollen.
Hoe verwijder ik mollen onder mijn kunstgras?
Het verwijderen van mollen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het mogelijk. Er bestaan diverse manieren om de aanwezigheid van mollen tegen te gaan, namelijk:
- Mollengaas
- Aanleg kunstgras met fijn puin en lava
- Diepe opsluitbanden
Mollengaas
Mollengaas moet worden aangebracht, als het kunstgras nog niet is gelegd. Is uw gazon reeds aangelegd – graszoden of kunstgras, dat is in dezen niet zo relevant – dan is het aanbrengen van mollengaas niet meer mogelijk. Mollengaas wordt onder het kunstgras geplaatst en stevig met pinnen in de grond vastgezet. Op deze wijze blijft het gaas goed vastzitten en rolt het niet uit zichzelf op. Mollen kunnen nu het oppervlak van het kunstgras of de rug ervan niet meer bereiken. Uw kunstgras blijft nu dus bespaard van kuilen en verzakkingen.
Aanleg kunstgras met fijn puin en lava
Bij een professionele aanleg van kunstgras wordt als ondergrond fijn puin en lava gebruikt. Deze ondergrond wordt door de mol absoluut niet gewaardeerd. Hij zal zich dan uit de voeten maken, omdat hij merkt dat er nauwelijks voedingsstoffen in de grond zitten. De aanwezigheid van mollengaas is dus zeker gewenst. Anders werken de mollen zich een weg naar boven en hebt u alsnog last van kuilen en verzakkingen.
Diepe opsluitbanden
Opsluitbanden hebben zowel een decoratieve als een praktische functie. In het geval van mollen is slechts de praktische functie van belang. Opsluitbanden dienen in eerste instantie om vanaf de zijkant steun te geven aan uw kunstgras of bestrating. Als u besluit diepe opsluitbanden te plaatsen, dan wordt het voor de mol direct een stuk moeilijker om uw gras of kunstgras te bereiken.
Mollengaas laten plaatsen door Gras en Groen
Het plaatsen van mollengaas is het belangrijkste middel om de aanwezigheid van mollen tegen te gaan. Zorg dan ook dat de plaatsing op een professionele wijze plaatsvindt. Gras en Groen voert deze werkzaamheden nagenoeg dagelijks uit in particuliere tuinen in Nederland en Vlaanderen. Neem eens vrijblijvend contact op met Gras en Groen Kunstgras. Want verzakkingen in uw kunstgras moeten echt voorkomen worden.