Advies bij snoeien

Geplaatst: 06/12/2021 Aangepast: 06/12/2021

Beukenhaag snoeien

Een haag van een beuk is een sieraad voor de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de groene kleur in het voorjaar en de intense bruine kleur in het najaar. De haag, zowel de beukenhaag als de haagbeuk zijn beiden dan ook een zeer geliefde planten

Verschil tussen een haagbeuk en een beukenhaag

De namen zijn verwarrend en worden vaak door elkaar gehaald. De belangrijkste verschillen zijn de volgende:

 • De haagbeuk of Carpinus Belutus behoort tot de berkenfamilie
 • De beukenhaag of Fagus Sylvatica behoort tot de beukenfamilie
 • De haagbeuk verliest zijn blad terwijl de beuk zijn verdorde blad behoudt
 • De beukenhaag groeit langzamer dan de haagbeuk
 • De beukenhaag heeft in het najaar een herfstkleur, terwijl de haagbeuk geel wordt
 • De haagbeuk is alleen te verkrijgen met groen blad, een beukenhaag ook in het rood te verkrijgen

Wanneer kan een haagbeuk en een beukenhaag het beste worden gesnoeid?

Zowel de haag beuk als de beukenhaag kunnen heel goed gesnoeid worden en zijn daarom bijzonder goed geschikt als haag.

Het beste is om de haagbeuk en de beukenhaag voor de langste dag van het jaar te snoeien. Dit omdat de haag in mei zijn blad vormt. Is de winter zacht geweest en staat de haag vroeger in blad dan kunt u ook eerder snoeien. In dat geval is het goed om de haag in ieder geval ook nog een keer in september te snoeien. In verband met nachtvorst is het af te raden om na september nog te snoeien. Stelregel is wel dat hoe meer er gesnoeid wordt des te dichter de haag wordt.

Hoe kan een haagbeuk en een beukenhaag het beste worden gesnoeid

Een haagbeuk en een beukenhaag hebben niet zo heel veel verzorging nodig. Snoeien is vooral voor de vorm en de dichtheid van belang. Snoeien doet u het beste op de volgende wijze:

 • Snoei verder altijd bij bewolkt weer. Doet u dit niet dan bestaat de kans op verbranding en ontstaat er bruin blad
 • Een haagbeuk kunt u het beste hoger laten groeien dan u wenst. Daarna kunt u de haag op de gewenste hoogte terug snoeien.
 • Bij een pas aangeplante beuk daarentegen moet u de haag van het begin af aan de toppen geregeld terugsnoeien om ervoor te zorgen dat de beuk onderaan mooi vertakt en zo goed dicht groeit.
 • Knip de bovenkant van de haag smaller dan de onderkant. Zo krijgt de gehele haag voldoende licht en komen er geen gaten in de haag.
 • Let bij het snoeien erop dat de takken niet op de haag blijven liggen. Uiteindelijk worden de takken bruin en dat geeft een lelijk aanblik. Daarnaast stikt het blad wat onder het gesnoeide blad ligt.
 • Snoei de takken met een scherpe snoeischaar. Dit voorkomt beschadigingen aan de takken. Door met een goede snoeischaar te snoeien voorkomt het ook ziektes aan de plant.

Taxushaag snoeien

Het snoeien van de taxushaag is een belangrijke onderhoudsvorm. De taxushaag zorgt voor directe privacy, en het snoeien op correcte wijze zorgt voor een juiste begroeiing van de haag. Het is belangrijk dat wanneer u een taxushaag aanplant of laat aanplanten door Gras en Groen, u daarna over de juiste informatie beschikt wat betreft het snoeien. Hierdoor heeft u namelijk optimaal plezier van deze geweldige haag!

Snoeiwijze taxushaag

De taxushaag snoeit u met een heggenschaar. Bij de taxushaag is het belangrijk de eerste jaren slechts de zijkant te snoeien totdat de gewenste hoogte is behaald. Snoei de zijkanten voor een strakke snoeivorm, en doe dit van onderen naar boven. Voer het snoeien met scherp gereedschap eventueel uit met een gespannen touwtje langs de haag, zodat u ervan verzekerd bent dat u recht snoeit. Snoei daarnaast nooit op een zonnige dag, omdat het blad daardoor kan verbranden. Ook bij de taxushaag geldt; hoe vaker u snoeit hoe dichter uw haag wordt, maar snoei de haag in ieder geval twee maal per jaar.

Snoeiperiode taxushaag

U kunt het snoeien van de taxushaag het beste twee keer per jaar uitvoeren. Doe dit in de winter voordat het voorjaar begint, en voer de zomersnoei uit in augustus of september. Doe dit bij voorkeur voor de langste dag. De haag is dan in ieder geval goed beschermd tegen eventuele vroege nachtvorst. Wanneer u uw haag laat aanplanten door Gras en Groen, verzorgen wij de eerste modelsnoei zodat u er direct van kunt genieten.

Taxusafval

Ooit geweten dat je met het inzamelen van taxusafval een belangrijke bijdrage kan leveren aan de bestrijding van kanker? De taxusnaald afkomstig van de Taxus Baccata bevat een stof genaamd baccatine. Deze stof is één van de belangrijkste grondstoffen bij het gebruik van chemotherapieën. Zamel uw taxusafval daarom in. Meer informatie hierover? Klik hier! Meer weten over het snoeien van de taxushaag? Bekijk hem hier, zodat u alle informatie nog eens op u in kunt laten werken. We zijn u graag van dienst.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen