Tuinplanten

Top 10 mooiste haagplanten

Geplaatst: 19/10/2018 Aangepast: 30/11/2021

Wilt u op een natuurlijke wijze een erfafscheiding vormen? Kies dan voor het aanplanten van een haag. Het is niet alleen een erg duurzame optie, bovendien trekt het ontzettend veel vogels naar uw tuin. Jasper Brands van Gras en Groen selecteert zijn top 10 mooiste haagplanten.

Taxusbaccata • Gras en Groen website

Taxus, Taxus baccata

Wie een groenblijvende, ondoordringbare en strakke haag wil vormen komt al snel uit bij de Taxus. Geen andere haagplant leent zich daarvoor zo goed. Bovendien is het geen hele snelle groeier waardoor het onderhoud beperkt kan blijven tot twee snoeibeurten per jaar. In het najaar verschijnen er kenmerkende rode besjes in de haag.

Fagussylvatica • Gras en Groen website

Groene beuk, Fagus Sylvatica

Ik vermoed dat de groene beuk als haagplant nog steeds het vaakste wordt toegepast. De zeer gunstige prijs, snelle groei en het fraaie groene blad in de zomer maken de haagplant geliefd. Helaas bladverliezend in de winter, maar het nieuwe blad in het voorjaar geeft wel een mooi beeld. Om een strakke haag te houden adviseer ik driemaal per jaar te snoeien.

Fagussylvaticaatropunicea • Gras en Groen website

Rode beuk, Fagus Sylvatica Atropunicea

De rode beuk heeft behoudens een ander bladkleur dezelfde kenmerken als de groene variant. Groene en rode beuken kunnen ook afwisselend gebruikt worden voor een gemêleerde haag. Snoei de beukenhaag na de langste dag van het jaar voor de tweede maal en de haag zal nauwelijks meer verder uitlopen.

Liquidambarstyraciflua • Gras en Groen website

Amberboom, Liquidambar styraciflua

Met Liquidambar kun je in mijn ogen de fraaiste bladverliezende haag vormen. De Amberboom heeft een erg mooi gevormd blad dat in de herfst ook nog een schitterend zal verkleuren. De groeiwijze van de plant staat bovendien zeer strakke snoeivormen toe. Twee snoeibeurten per jaar volstaan om de snoeivorm te behouden.

Elaeagnusebbingei • Gras en Groen website

Olijfwilg, Elaeagnus ebbingei

Een bijzondere haag kan gevormd worden met de Olijfwilg. Het grijs-blauw groene blad geeft de plant een unieke uitstraling. Met name op plaatsen waar de haag niet enorm strak gehouden hoeft te worden is dit een uitstekende keuze. Elaeagnus is groenblijvend en groeit redelijk snel. Snoeien in nodig om de haag stevigheid te geven.

 

Thujaoccidentalishaag • Gras en Groen website

Groene haagconifeer, Thuja occidentalis ‘Brabant’

Wie denkt dat de coniferenhaag enorm gedateerd is heeft het mis. De haag is weer helemaal terug van weggeweest. Deze plant die weinig eisen stelt aan de groeiomgeving en kan een zeer dichte haag vormen. Zorg wel voor gedegen onderhoud anders zal de coniferenhaag enorme proporties aannemen.

Photiniafraseri • Gras en Groen website

Glansmispel, Photinia fraseri ‘Red robin’

Een haag met Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een verrassende verschijning. In het voorjaar loopt de haag uit met erg mooi rood gekleurd blad en bloeit bovendien uitbundig. In de winter is de haag groenblijvend. Echter zal de haag wel wat blad verliezen en minder compact zijn dan in de zomer.

Prunuslusitanicaangustifolia • Gras en Groen website

Portugese laurier, Prunus lusitanica 'Angustifolia'

Van alle lauriersoorten groeit de Portugese laurier het meest compact en is deze plant bovendien zeer goed in vorm te houden. De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is groenblijvend en biedt dus het hele jaar door privacy. Deze haag zal zeer geleidelijk groeien en vraagt dus ook maar beperkt onderhoud in de vorm van snoeien.

Ilex aquifolium • Gras en Groen website

Portugese laurier, Prunus lusitanica 'Angustifolia'

Van alle lauriersoorten groeit de Portugese laurier het meest compact en is deze plant bovendien zeer goed in vorm te houden. De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is groenblijvend en biedt dus het hele jaar door privacy. Deze haag zal zeer geleidelijk groeien en vraagt dus ook maar beperkt onderhoud in de vorm van snoeien.

Ligustrum • Gras en Groen website

Liguster, Ligustrum

Liguster is ongeschikt voor het vormen van een zeer dichte en compacte haag. Toch wordt de haag, mede door de gunstige prijs, veelvuldig toegepast. Doordat de haag vaak te zien is bij boerderijen heeft een ligusterhaag de tuin een landelijk karakter. In de winter zal de plant een deel van haar bladeren laten vallen, maar zeker niet volledig kaal worden.

Haag vakkundig laten aanplanten?

Heeft u een haag op het oog die u wilt laten aanplanten? Hoveniers van Gras en Groen staan klaar om u deze werkzaamheden uit handen te nemen. Wij zorgen ervoor dat uw haag op perfecte wijze wordt aangeplant en snoeien uw haag daarna direct in vorm.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Zelf een kant-en-klare haag aanplanten?

Wilt u een groenblijvende haag aanplanten in de tuin? Wij verkopen groenblijvende kant-en-klaar hagen en leveren deze bij u thuis. Deze kant-en-klaar hagen bieden direct privacy en zijn zeer eenvoudig door u zelf te plaatsen.

Kant-en-klaar hagen bekijken? Ga naar Gras & Groen Winkel!

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties