Tuinplanten

Top 10 mooiste heesters

Geplaatst: 23/11/2018 Aangepast: 09/12/2021

Heesters spelen een belangrijke rol in de tuin. Bij het inrichten van de border zorgen zij voor hoogte die onmisbaar is in de opbouw van verschillende hoogtes. Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste heesters oftewel struiken.

Rhododendron • Gras en Groen website

Rododendron. Rhododendron

De Rodondendron is een zeer geliefde struik of heester. De uitbundige bloei aan het einde van het voorjaar en het behouden van het groene blad hebben hier zeker mee te maken! De plant verdraagd zeer sterke snoei. Wacht hiermee totdat de plant is uitgebloeid en je wordt beloond in het volgende jaar!

Bloeiperiode: Juni - juli

Acerpalmatum • Gras en Groen website

Japanse esdoorn, Acer palmatum

De bladvorm en de kleur maken de Japanse esdoorn tot een bijzondere verschijning in de tuin. Bij velen een zeer geliefde struik waar veel aandacht aan wordt besteed. De struik is, zeker in de eerste jaren na aanplant, gevoelig voor vorst. Ingevroren takken kunnen gelukkig probleemloos terug gesnoeid worden.

Bloeiperiode: April - mei

Cotinuscoggygria • Gras en Groen website

Pruikenboom, Cotinus coggygria

De pruikenboom leent zich uitstekend voor het verzorgen van verschillende bladkleuren in de tuin. De bordeaux rode bladkleur en bijzondere ronde vorm zullen ongetwijfeld uw aandacht trekken. De Nederlandse naam ontleent de plant aan de pruikachtige pluimen waaraan de plant haar vruchten draagt.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Callicarpa • Gras en Groen website

Schoonvrucht, Callicarpa

De Callicarpa is als heester geen bijzondere verschijning. Dit verandert echter wanneer de plant het blad laat vallen in het najaar. Op de takken heeft de plant dan namelijk trosjes met kleine paarse bessen gevormd. Voor een goede bestuiving zijn twee planten nodig in de tuin. De takken met bessen kunnen uitstekend binnen in een vaas gezet worden.

Bloeiperiode: Juli

Nandinadomestica • Gras en Groen website

Hemelse bamboe, Nandina domestica

Deze plant die zelfs met een ruime fantasie niks weg heeft van bamboe is op haar mooiste in de winter. De helderrode bessen zorgen ervoor dat de Nadina domestica een aanwinst is voor jouw tuin. Ook de rood-groene bladverkleuringen geven het jaar rond een fraaie aanblik van de plant.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Viburnumdavidiiviburnum • Gras en Groen website

Sneeuwbal, Viburnum davidii Viburnum

Davidii is een zeer dankbare plant. De wintergroene sierheester is sterk en zeer geschikt als bodembedekker, maar ook als solitaire plant. In het voorjaar komt de plant in bloei en vormt witte bloesem. Daarna vormt de plant blauw-zwarte bessen. Bij zeer strenge vorst afdekken om schade te voorkomen.

Bloeiperiode: April - juni

Skimmia • Gras en Groen website

Skimmia

De Skimmia is eveneens een winterharde en groenblijvende heester. Al jarenlang een erg populaire plant die een lichte plek in de tuin nodig heeft. Aan het einde van de zomer verschijnen de eerste knoppen en bessen die kenmerkend voor de plant zijn. Skimmia wordt veelvuldig toegepast in kerstbloemstukken.

Bloeiperiode: Maart - mei

Euonymus • Gras en Groen website

Kardinaalsmuts, Euonymus

Karninaalsmuts is een inheemse plant. De kleurrijke bessen die in de herfst en winter aan de struik groeien maken de plant tot een sieraad voor de tuin. Vogels zijn dol op de bessen van deze struik die tussen de 4 en 5 meter hoog kan worden. De plant doet het goed op elke voedingsrijke grond.

Bloeiperiode: Mei

Ceanothusheesters • Gras en Groen website

Amerikaanse sering, Ceanothus

De Amerikaanse sering is een sterke en groenblijvende struik die het uitstekend doet in ons klimaat. Aan het einde van het voorjaar komt de struik zeer uitbundig in bloei en maakt zeer grote bloemtrossen aan die iets weg hebben van de vlinderstruik. In een bloemrijke tuin mag deze heester niet ontbreken!

Bloeiperiode: Mei - juni

Photiniafraseriheesters • Gras en Groen website

Glansmispel, photinia fraseri ‘Red robin’

De glansmispel is een prachtige struik voor in de Nederlandse tuin. De plant kan toegpast worden als solitair maar leent zich ook uitstekend voor snoeivormen of zelfs een haag. De echte pracht van de plant uit zich wanneer er zich nieuwe uitlopers vormen. Het nieuwe blad is dieprood van kleur.

Bloeiperiode: Mei - juni

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties