Tuinplanten

Top 10 mooiste bomen tuin

Geplaatst: 13/02/2019 Aangepast: 21/12/2021

In een tuin mag een boom eigenlijk niet ontbreken. Hiervoor zijn vele redenen te bedenken zoals het aantrekken van vogels, het verzorgen van schaduw of om je hangmat aan te hangen.

Bent u plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of ontbreekt in jouw tuin nog een mooie boom als blikvanger? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Liriodendrontulipifera • Gras en Groen website

Tulpenboom. Liriodendron tulipifera

De bloemen van de Tulpenboom zijn groter dan de gemiddelde tulp en geuren heerlijk in de zomer. Toch vallen deze nauwelijks op en ontleent de boom haar ware pracht aan de bladeren die ze vormt. In de herfst kleuren de bladeren mooi boter geel.

Bloeiperiode: Juni -juli

Prunusserrulata • Gras en Groen website

Japanse sierkers, Prunus serrulata

Tijdens de eerste warme dagen van het jaar zal de Japanse sierkers ineens volop in bloei staan met grote trossen roze - witte bloemen. Door de zeer dichte groei zorgt de boom voor veel schaduw. Plaats de sierkers dan ook bij voorkeur van de woning af.

Bloeiperiode: April - mei

Calleryanachanticleer • Gras en Groen website

Sierpeer Pyrus, calleryana 'Chanticleer'

De sierpeer is zeer geliefd als leiboom in de tuin. De boom kan laag voor een muur of schutting worden geplaatst maar laat zich ook uitstekend opkronen. In die hoedanigheid kan de boom dienst doen als scherm bovenlangs een tuinafscheiding voor meer privacy.

Bloeiperiode: April - mei

Judasboomcercis • Gras en Groen website

Judasboom, Cercis

De judasboom is tussen eind april en eind mei een opvallende verschijning in de tuin. De fraaie paarse bloempjes groeien op het hout van de stam of takken wat redelijk uniek te noemen is. Na de bloei ontstaan er paarse hartvormige bladeren aan de boom.

Bloeiperiode: April - mei

Ficuscarica • Gras en Groen website

Vijgenboom, Ficus carica

De Vijgenboom is een Zuid-Europese lage boom. Op een warme en beschutte plaats kan de boom ook in Nederland de winter overleven. In de zomer vormen zich eetbare vijgen. Vanwege het prachtig gevormde blad is de plant zeer geliefd voor in de tuin.

Bloeiperiode: April - mei

Malusdomestica • Gras en Groen website

Appelboom, Malus domestica

De appelboom is uiteraard geliefd vanwege de eetbare vruchten die de boom voortbrengt. Toch heeft de plant meer te bieden. In landelijke tuinen siert de karakteristieke snoeivorm de tuin en in het voorjaar brengt de appelboom mooie witte bloesem voort.

Bloeiperiode: April - mei

Liquidambarstyraciflua • Gras en Groen website

Amberboom, Liquidambar styraciflua

De amberboom wordt met grote regelmaat toegepast in de tuin. Dankzij de beveerde groei is de boom uitermate geschikt als haag, solitaire of meerstammige boom en leiboom. In de herfst verkleurt de Liquidambar op schitterende wijze.

Bloeiperiode: Mei - juni

Acerrubrum • Gras en Groen website

Rode esdoorn, Acer rubrum

Mooie solitaire boom geschikt voor de (middel-) grote tuin. De esdoorn vormt een kegelvormige en dichte kroon. In de herfst ziet de Acer er spectaculair uit met een schitterende rode bladverkleuring.

Bloeiperiode: Maart - April

Ginkgo biloba • Gras en Groen website

Japanse noot, Ginkgo biloba

De Japanse noot is een uit China afkomstige boom. Doordat de boom vrij smal blijft uitermate geschikt voor de tuin. De bijzondere bladvorm en licht groene kleur geven de boom een uniek uiterlijk. In de herfst verkleurt het blad mooi boter geel.

Bloeiperiode: April

Rhustyphina • Gras en Groen website

Fluweelboom, Rhus typhina

De sierwaarde van de Fluweelboom komt vooral in de herfstperiode aan het licht. Het blad verkleurt van geel naar oranje en dieprood. Tegelijkertijd zijn de vruchtpluimen rijp. Deze blijven gedurende de hele winter aan de struik zitten.

Bloeiperiode: Juni - juli

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties