Tuinplanten

Top 10 Mooiste blauw bloeiende planten

Geplaatst: 16/01/2018 Aangepast: 16/12/2022

Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten om borders aan te planten met specifiek één kleur. Zo ook de vraag naar uitsluitend blauw bloeiende tuinplanten. Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border?

Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Passifloracaerulea • Gras en Groen website

Passiebloem, Passiflora caerulea

De passiebloem is een klimplant met schitterende bloemen. De bovengenoemde variant van de tropische plant kan vorst tot - 12 °C verdragen is en daardoor ook geschikt voor aanplant in de Nederlandse tuin. Plant de passiebloem op een zonnige plek voor een klimrek en geniet van de prachtige bloemen!

Bloeiperiode: Juni t/m oktober

Wisteriasinensis • Gras en Groen website

Blauwe regen, Wisteria Sinensis

De blauwe regen is een sterke en snelgroeiende klimplant. Bij het aanplanten heeft de blauwe regen ondersteuning nodig. Heeft de plant eenmaal twijgen in de hoogte gemaakt, dan slingeren de twijgen zich overal omheen. In het voorjaar is de plant een schitterende verschijning en vormen zich grote trossen met bloemen die sprookjesachtig naar beneden hangen.

Bloeiperiode: Mei - juni

Ceanothusoncha • Gras en Groen website

Amerikaanse sering, Ceanothus Concha

De Amerikaanse sering is een groenblijvende plant die in de winter bij vorst tot -10 °C kan overleven. Plant de sering wel op een beschutte plek in de tuin. De struik maakt trosachtige bloemen aan die langdurig bloeien. Nadat de plant is uitgebloeid kan deze teruggesnoeid worden om het model te behouden.

Bloeiperiode: Juli - September

Myosotis • Gras en Groen website

Vergeet-mij-nietje, Myosotis

Het vergeet-mij-nietje is een vaste inheemse plant die al vroeg in de lente mooie blauwe bloempjes brengt in de tuin. Doordat de plant weinig eisen stelt aan de standplaats en breed uitgroeit is het een dankbare plant. Het vergeet-mij-nietje zal jaarlijks uitbundig bloeien, terug keren na de zomer en weinig ruimte laten voor onkruid.

Bloeiperiode: April - juni

Hydrangeamacrophylla • Gras en Groen website

Hortensia, Hydrangea macrophylla

De hortensia is vanwege de mooie bloemen een geliefde plant in de Nederlandse tuin. Met name in klassieke of landelijke tuinstijlen mag de plant niet ontbreken. Het blauw kleuren van de hortensia hangt af van een aantal factoren. Dat ze blauw kleuren van koperen muntjes, spijkers en andere metalen is een mythe. Wat wel helpt is: Zure, ijzerrijke en voedingsarme grond.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Echinopsritro • Gras en Groen website

Kogeldistel, Echinops ritro

De kogeldistel is een bijzondere verschijning in de tuin. De plant dankt haar naam aan de kogelronde bloem die in de zomer verschijnt. De plant vereist een droge en dus goed waterdoorlatende bodem.

Bloeiperiode: Juli-september

Eryngiumplanum • Gras en Groen website

Kruisdistel, Eryngium planum ‘blue hobbit’

De kruisdistel is een schitterende verschijning in de tuin. De bijzondere groeivorm trekt direct de aandacht in de tuin. Wat zo leuk is aan deze plant, het is eigenlijk helemaal geen distel. De plant is meer verwant aan de peterselie en dus ook vrij van stekels.

Bloeiperiode: juni - augustus

Salvia • Gras en Groen website

Salie Salvia, nemorosa ’Wesuwe’

De Salvia is een winterharde plant die zeer uitbundig zal bloeien. Daarvoor vraagt de plant wel een zonnige standplaats. In de zomer maakt de plant vele slanke bloemaren aan welke veel insecten aantrekken.

Bloeiperiode: juni- augustus

Muscaribotryoides • Gras en Groen website

Blauwe druifje, Muscari botryoides

Het blauwe druifje is één van de eerste planten die in het voorjaar in bloei komt. De kleine, blauwe trossen van de bloembol kondigen vol trots het voorjaar aan. Kan zowel in de border als in bloembakken aangeplant worden.

Bloeiperiode: maart - mei

Hyacinthus, • Gras en Groen website

Hyacint, Hyacinthus ‘Blue Jacket’

De hyacint is familie van het blauwe druifje en eveneens aankondiger van het voorjaar. De plant doet het uitstekend in de Nederlandse tuin. Zodra de plant in bloei komt in de lente verspreidt deze een heerlijke geur in de tuin.

Bloeiperiode: maart-april

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties