Tuinplanten

Top 10 mooiste paars bloeiende planten

Geplaatst: 27/03/2018 Aangepast: 16/12/2022

Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten om borders aan te planten met specifiek één kleur. Zo ook de vraag naar uitsluitend paars bloeiende tuinplanten. Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border?

Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste paars bloeiende planten.

 

Echinaceapurpureapaarsbloeiendeplanten • Gras en Groen website

Zonnehoed, Echinacea purpurea

De zonnehoed is één van mijn persoonlijke favorieten. De plant met een zeer bijzondere bloem is een aanwinst in vrijwel elke border en tuin en is bovendien zeer gemakkelijk. Op een zonnige plek in de tuin zal de plant nooit teleurstellen en in de zomer prachtig in bloei komen. De plant trekt bovendien veel vlinders, bijen en hommels aan!

Bloeiperiode: Juli - oktober

Lavandula • Gras en Groen website

Lavendel, Lavandula

De heerlijk geurende plant die menigeen doet terugdenken aan een vakantie naar Zuid-Frankrijk doet het ook uitstekend in ons klimaat. Plant ook de lavendel op een zonnige plek in de border. Door de planten in groepjes te zetten komt de plant optimaal tot haar recht en geniet van de mooie bloemen gedurende de zomer.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Verbenabonariesis • Gras en Groen website

Ijzerhard, Verbena bonariesis

Ijzerhard is een vrij unieke bloeiende plant. Aan het uiteinde van lange, maar zeer sterke stengels komen kleine paarse bloempjes. Dankzij de bijzondere groeiwijze is het een leuke plant om te combineren met andere bloeiende borderplanten die laag blijven. Ijzerhard zal zichzelf uitzaaien en dus vermeerderen in de tuin.

Bloeiperiode: Juli - september

Allium • Gras en Groen website

Sierui, Allium

Sieruien zijn enorm in opkomst en komen schitterend in bloei aan het einde van het voorjaar. Gekruiste soorten zoals de Allium ‘giganteum’ kunnen maar liefst 150 cm hoog worden en zijn een bijzondere verschijning in de tuin. Plant de bloembollen in een siergras border om bloemen en dus kleur te brengen!

Bloeiperiode: Mei - juli

Hydrangeapaarsbloeiendeplant • Gras en Groen website

Hortensia, Hydrangea

De Hortensia is waarschijnlijk de populairste tuinplant van Nederland. De struikachtige plant is verkrijgbaar in vele hoogten en kleuren. De kleur is afhankelijk van de zuurtegraad van de grond. Op zure grond zal de plant blauw kleuren is de grond basisch dan zal de bloem lichtroze worden.

Bloeiperiode: Juli - september

Buddlejadavidii • Gras en Groen website

Vlinderstruik, Buddleja Davidii

De vlinder plant bij uitstek lokt met mooie paarse bloemtrossen grote hoeveelheden vlinders naar de tuin. In de zomer zal de plant rijke bloeien. Wie na de bloei de bloemen direct snoeit heeft kans dat er een tweede bloei ontstaat nog voor het einde van de zomer. Vlinderstruiken dienen een zonnige standplaats achterin de border te krijgen.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Nepetapaarsbloeiendeplanten • Gras en Groen website

Kattenkruid, Nepeta

Niet alleen katten, maar ook ik ben dol op kattenkruid. De fraaie paarse bloempjes vullen in de zomer grote delen van de border op. De plant groeit breed uit en ontneemt bijvoorbeeld onkruid de kans zich te nestelen. De plant blijft langdurig nieuwe uitlopers en bloemen aanmaken en trekt daardoor veel bijen en hommels aan.

Bloeiperiode: Juni - juli

Salvia • Gras en Groen website

Salie, Salvia

Salie is een heerlijk kruid dat te gebruiken is bij het koken van mediterrane gerechten. In de border biedt het grijs-blauwe blad het hele jaar rond een fraaie aanblik. Maar als de plant in bloei komt is deze zeker ook het aanzien waard. De plant groeit tamelijk snel en verdraagt stevige snoei om het verhouten van de plant tegen te gaan.

Bloeiperiode: Mei - juli

Veronica • Gras en Groen website

Ereprijs, Veronica

Nog een plant die in de border een grote aantrekkingskracht zal uitoefenen op nectar minnende insecten zoals de vlinder. De mooie, slanke, rechtopstaande bloemen schieten in de zomer omhoog vanuit de border. De Veronica plant is in vele kleuren verkrijgbaar, Veronica ‘azure’ bijvoorbeeld is een mooie azuur blauwe variant.

Bloeiperiode: Juli- augustus

Lupinus • Gras en Groen website

Lupine, Lupinus

Lupine heeft een erg mooi gevormd en lichtgroene blad waardoor de plant fraai staat in de border. De ware pracht komt echter pas wanneer de bloemen zich ontvouwen. De lange toortsen die omhoog schieten trekken ongetwijfeld de aandacht in de border. De plant maakt ontzettend veel zaden aan en is dan ook eenvoudig te vermeerderen.

Bloeiperiode: Mei - juni

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties