Tuinplanten

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Geplaatst: 10/07/2019 Aangepast: 16/12/2022

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In juli, als het hoogzomer is, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. In deze maand komen een aantal van mijn favoriete planten in bloei. Echinacea Purpurea en Verbena Bonariensis zijn bijvoorbeeld twee prachtige planten die bovendien veel vlinder, hommels en bijen aantrekken.

Speciale aandacht deze maand voor de Amerikaanse zijdeplant. Asclepias tuberosa is dankzij de oranje bloemen vaak een welkome plant in de tuin.

Asclepias tuberosa

Nederlandse naam: Amerikaanse zijdeplant

Kenmerken van Asclepias tuberosa

De Amerikaanse zijdeplant bloeit vanaf het begin van de zomer op tamelijk lange bloemstelen van 60 centimeter hoog. Tijdens de bloei ontstaan er oranje bloempjes die als een scherm bij elkaar zitten. Aan de struikachtige stelen van de plant zitten langwerpig en donkergroen bladeren. De Engelse benaming voor de plant luidt vlinderkruid. De grote hoeveelheid nectarminnende insecten die de plant bezoeken, mogen dan ook niet een verrassing zijn!

Herkomst van de Amerikaanse zijdeplant

Zoals de Nederlandse naam al doet vermoeden is Asclepias tuberosa afkomstig uit Noord-Amerika. De droge graslanden van de Verenigde Staten zijn ideaal voor deze prairieplant.

Standplaats van Asclepias tuberosa

Asclepias tuberosa is afkomstig van de Amerikaanse graslanden en heeft dan ook bij voorkeur een zonnige standplaats, maar in de halfschaduw zal de plant het ook nog uitstekend doen. Zorg bij het aanplanten voor een vruchtbare bodem om een gezonde plant te behouden.

Onderhoud van de Amerikaanse zijdeplant

De Amerikaanse zijdeplant is een sterke en winterharde plant. Het kruidachtige gewas zal in het najaar langzaam bovengronds afsterven. Gedurende de winter zijn de stelen van de plant decoratief - met name tijdens de vorstperiode als bevroren rijp en sneeuw aan de plant hangen. Snoei aan het einde van de winter de verhoute delen weg. In het voorjaar loopt de plant weer vanzelf uit.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties