Tuinplanten

Top 10 mooiste prairieplanten

Geplaatst: 15/05/2019 Aangepast: 14/12/2023

De prairie is een grasvlakte zoals die voorkomt in delen van Noord-Amerika. Grassen en kruidachtige planten wisselen elkaar af op gigantische vlakten. Tuinontwerper Piet Oudolf heeft het concept van siergrassen en kruidachtige planten in Nederland geïntroduceerd. Dankzij het vergelijkbare klimaat en het zeer beperkte onderhoud is het inmiddels een begrip in de tuinwereld.

Zou u uw tuin ook aan willen laten planten met prairieplanten? En wilt u genieten van siergrassen gecombineerd met planten die tot diep in de herfst bloeien? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Stipatennuissima • Gras en Groen website

Mexicaans vedergras, Stipa tennuissima

Mexicaans vedergras is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika. Het gras maakt zeer fijne halmen aan die sierlijk wuiven in de wind. In groepen geeft het structuur in de prairieborder en het laat zich uitstekend combineren met andere grassen of kruidachtige planten. In de winter kleurt het siergras goudgeel en behoudt daardoor ook de sierwaarde.

Pennisetumprairieplanten • Gras en Groen website

Lampenpoetsersgras, Pennisetum

Pennisetum is een polvormig siergras dat inmiddels zeer geliefd is als borderplant. Aan het einde van de zomer ontstaan de kenmerkende pluimen aan lange bloemstengels. Een fijne plant om vooraan in de border te plaatsen. Lampenpoetsersgras kan vrij grote pollen maken die bij voorkeur eens in de drie jaar gedeeld worden.

Calamagrostis • Gras en Groen website

Diamantgras, Calamagrotis

Om met siergrassen hoogte te brengen in de prairietuin is Diamantgras een dankbare plant. De lange goudbruine aren van Calamagrotis torenen hoog boven de border uit. Pas na de winter worden de pollen teruggesnoeid. Dit om de schoonheid van bevroren rijp op de uiteinden van het gras niet te hoeven missen!

Pijpestrootje, Molinia

Als laatste het pijpestrootje, een siergras dat in het midden van de prairieborder aangeplant kan worden. Het zorgt voor dichtheid in de border en de plant kan een hoogte van circa 80 cm bereiken. Cultivarissen zoals de ‘Windspiel’ en ‘Skyracer’ worden langer dan twee meter en zijn ware blikvangers in de tuin!

Echinaceapurpureaprairieplanten • Gras en Groen website

Zonnehoed, Echinacea purpurea

Een van de allermooiste tuinplanten is toch wel de zonnehoed. Deze Noord-Amerikaanse plant hoort thuis in vrijwel elke tuin maar mag in een prairietuin zeker niet ontbreken. Het fraaiste beeld ontstaat door Echinacea purpurea in een groepje bij elkaar aan te planten. Droogte wordt door deze zonaanbidders zeer goed verdragen.

Helenium • Gras en Groen website

Zonnekruid, Helenium

Helenium ‘Moerheim beauty’ is vanwege de roodbruine kleur niet altijd even gemakkelijk te combineren in de border, maar wel een erg fraaie prairieplant. Vanaf het begin van de zomer tot diep in de herfst maakt zonnekruid nieuwe bloemen aan die volop vlinder en bijen aantrekken. Het selecteren van bijpassende planten loont zeker de moeite om het combineren van deze plant mogelijk te maken.

Agastache • Gras en Groen website

Dropplant, Agastache

In Nederland worden maar liefst 50 verschillende soorten dropplanten gekweekt. En dat is niet voor niets. Het zijn zeer goede insecten trekkers door de langdurige en uitbundige bloei. Naast fraaie bloemen verspreid de plant ook een heerlijke, anijsachtige geur in de tuin. Agastache staat om de reden ook wel bekend als Anijsnetel.

Asterprairieplanten • Gras en Groen website

Aster, Aster

Wie langdurig van de prairieborder wil genieten doet er verstandig aan de herfstaster toe te voegen aan de tuin. De fijne, paarse bloempjes met een fraai geel hartje sieren de border in de herfst ook nog als veel andere planten hun beste tijd hebben gehad. Enkele pollen is voldoende om de border van extra kleur te voorzien.

Baptisia • Gras en Groen website

Wilde indigo, Baptisia purple smoke

Wilde indigo is een zeer fraaie borderplant mede door de vrij vroege bloeiperiode. Het lichtgroene blad is fraai evenals de bloeiwijze van de plant. Enig nadeel van Wilde indigo is dat de plant de nodige ondersteuning nodig heeft om rechtop te blijven. Maar daar rekening mee houden in het beplantingsplan loont zeker de moeite.

Salviarhapsody • Gras en Groen website

Veldsalie, Salvia rhapsody in blue

Salie is er in vele soorten en dus ook verschillende soorten. In een prairietuin mag Salie eigenlijk niet ontbreken. Een zeer bijzondere cultivars is de Salvia rhapsody in blue. Door de diep blauwe kleur springt deze soort direct in het oog. Net als alle andere Salie soorten bloeit ook Veldsalie uitbundig en langdurig en trekt het vele nectar minnende insecten aan zoals bijen en vlinders.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties