Tuinplanten

Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

Geplaatst: 11/09/2019 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In september, tijdens de nazomer, kan de tuin nog vol staan met bloeiende planten die door blijven groeien tot aan de eerste nachtvorst. Voorbeelden hiervan zijn Persicaria, verschillende astersoorten, Cimicifuga en ook Dahlia’s.

Speciale aandacht deze maand voor de fazantenbes die ook wel bekend staat onder de typerende naam Grootmoeders oorbellen. De Griekse naam voor de plant is Leycesteria formosa.

Leycesteria formosa

Nederlandse naam: Grootmoeders oorbellen

Kenmerken van Leycesteria formosa

Leycesteria Formosa is een bladverliezende heester die tamelijk onbekend is als tuinplant. Aan de struik verschijnen donkergroene en hartvormige bladeren die tamelijk groot kunnen worden. Van juli tot en met september staat de struik in bloei. De paars gekleurde en hangende bloemaren lijken op ouderwetse oorbellen. Vandaar ook de toepasselijke naam.

Na de bloei ontstaan er voor mensen giftige bessen aan de struik. In Engeland wordt de heester veelvuldig aangeplant in bossen als bron van voeding voor fazanten, wat de tweede Nederlandse benaming voor de plant verklaart.

Herkomst van Grootmoeders oorbellen

De Fazantenbes komt oorspronkelijk uit het zuiden van Azië. Op de flanken van het Himalaya-gebergte groei de plant daar op hoogten tot zo’n 3000 meter.

Standplaats van Leycesteria formosa

Op een zonnige plaats aan de rand van de border zal de struik het uitstekend doen. Zorg voor een humusrijke en waterdoorlatende ondergrond en de heester zal uitgroeien tot een hoogte van circa 200 cm.

Onderhoud van Leycesteria formosa

De Leycesteria behoeft zeer weinig verzorging. De langzame groeier heeft tijd nodig om de gewenste hoogte te bereiken. Wil je de struik? Houd er dan rekening mee dat Fazantenbes voornamelijk bloeit op tweejarig hout.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties