Tuinplanten

Tuinplant september - Kniphofia

Geplaatst: 07/09/2018 Aangepast: 09/12/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In september, tijdens de nazomer, kan de tuin nog vol staan met bloeiende planten die door blijven groeien tot aan de eerste nachtvorst. Voorbeelden hiervan zijn Persicaria, verschillende astersoorten, Cimicifuga en ook Dahlia’s.

Speciale aandacht deze maand voor de vuurpijlen plant oftewel de Kniphofia ‘Alcazar’. Een bijzonder fraaie plant uit de Affodilfamilie. Een plant die pas sinds het einde van de 19de eeuw vanuit het Afrikaanse continent naar Europa is gebracht.

Kniphofia 'Alcazar'

Nederlandse naam: Vuurpijlen plant

Kenmerken van Kniphofia 'Alcazar'

Kniphofia is een vaste plant met een zeer stuk en stekelig grasachtig blad dat circa 50 centimeter hoog wordt. Het wordt ook wel eens vergeleken met het blad van diverse leliesoorten. Op het oog in eerste instantie geen erg bijzondere plant zou u denken.

Dat verandert snel als plant in de zomermaanden de eerste bloemen begint aan te maken. Op sterke stelen die tussen de 100 en 140 centimeter lang worden komen schitterende bloemen tevoorschijn. De gelijkenis met een vuurpijl is snel getrokken dankzij de vorm van de bloem en de opbouw van kleuren van geel, oranje tot knalrood.

Herkomst van de Vuurpijlen plant

De vuurpijlen plant die ook wel eens de Nederlandse benaming fakkellelie krijgt is van origine afkomstig uit Zuid-Afrika. Hoewel het in Zuid-Afrika ook behoorlijk koud kan zijn verdraagt de plant geen enorm strenge vorst.

Bekende soorten zijn:

  • Kniphofia uvaria
  • Kniphofia uvaria ‘Grandiflora’
  • Kniphofia ‘Little maid

Standplaats van Kniphofia 'Alcazar'

De fakkellelie is niet de makkelijkste plant om te houden in de tuin. Hoewel de plant zich vaak jarenlang weet te handhaven kan een strenge winter de plant zomaar de das omdoen. Wie echter let op de specifieke eisen van de plant kan Kniphofia toch succesvol aanplanten in de tuin.

Allereerst heeft Kniphofia behoefte aan een zeer zonnige standplaats in de border. De plant heeft voldoende warmte en dicht zonlicht nodig om in bloei te komen. Een onderlinge afstand van 50 tot 60 centimeter is nodig om de plant voldoende ruimte te geven.

Daarnaast moet bij het aanplanten wat extra aandacht worden besteed. Kniphofia heeft een humusrijke en goed drainerende bodem nodig. Het mengen van zowel compost als witzand door de bestaande bodem is aan te bevelen. Vervolgens dient de wortelstok verticaal in de grond gezet te worden, dit voorkomt wortelrot en zorgt voor een succesvolle aanplant.

Onderhoud van Kniphofia 'Alcazar'

Het tuinonderhoud van de plant begint met het jaarlijks toedienen van een mestgift in het voorjaar. Let wel op dat deze niet in het blad wordt gestrooid. Behoudens wat water als het hoogzomer is heeft de plant weinig onderhoud nodig totdat deze uitgebloeid is. Uitgebloeide bloemen kunnen vlak boven de grond gesnoeid worden.

Om de plant te beschermen tegen de vorst dient u de plant af te dekken. Dit kan op verschillende wijzen. Vaak wordt de plant gecombineerd met siergrassen, het afgestorven gras kan uitstekend dienst doen als bescherming. Wat u ook gebruikt zorg wel voor een open structuur zodat vocht kan verdampen of wegtrekken in de bodem.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties