Tuinplanten

Tuinplant maand november - Beshulst

Geplaatst: 09/11/2018 Aangepast: 16/12/2022

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In november is het al goed te zien dat de winter eraan zit te komen. De meeste planten hebben hun blad laten vallen. Toch zijn er nog voldoende planten die hun sierwaarde in de tuin bewijzen. Groenblijvende planten zoals de Viburnum Davidii komen nu in bloei maar ook uitgebloeide siergrassen kleuren nu mooi goud geel.

Speciale aandacht deze maand voor de Beshulst oftewel de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’. De groenblijvende hulstsoort die de tuin prachtig opfleurt met de dieprode bessen.

Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Nederlandse naam: Beshulst

Kenmerken van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

De beshulst oftewel de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ kennen we natuurlijk allemaal van de mooie bloemstukken die rond kerst menig woonkamer versieren. Het sterke donkergroene blad gecombineerd met de dieprode bessen zijn rond de feestdagen een geliefde verschijning.

De beshulst is vanwege de omvangrijke groei minder vaak te vinden in de tuin. Toch heeft de plant ook daar zeker haar sierwaarde. De Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ kan uitstekend in model gehouden worden door te snoeien. Gebeurt dit niet dan kan de struik zeer groot worden, er zijn exemplaren bekend die een hoogte van maar liefst 20 meter bereiken.

Herkomst van Beshulst

De beshulst is voor origine een Aziatische plant. Met name in China kent Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ een zeer groot verspreidingsgebied.

Standplaats van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Net als vele andere hulstsoorten is de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ een zuurminnende plant. Het zal u dan ook niet verbazen dat de plant het uitstekend doet op een plek in de halfschaduw. Vanwege de schaduw en verzuring van de grond onder invloed van organisch materiaal gedijt de Beshulst hier uitstekend. Toch zal de fraaie plant het ook naar behoren doen op een plek in de volle grond.

Onderhoud van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Om in de winter te kunnen genieten van de dieprode bessen is het aan te bevelen de plant te snoeien in het voorjaar. Daardoor krijgt de plant de kans om bloemknoppen te vormen waaruit later de rode bessen voortkomen. Snoei de plant jaarlijk om verwildering te voorkomen. Om bij het opruimen geen last te hebben van het stekelige blad is het aan te raden het snoeiafval op te vangen op een zeil of doek.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties