Tuinplanten

Tuinplant mei - Blauwe regen

Geplaatst: 08/05/2019 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor jouw tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In mei, aan het einde van het voorjaar, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. Persoonlijk vind ik het bloembed dat de Lelietjes-van-dalen vormen prachtig en ook van de sering kan ik erg genieten in mei.

Speciale aandacht deze maand voor de Wisteria Sinensis oftewel de Blauwe regen. Een prachtige klimplant die in mei zeer rijkelijk bloeit en zijn sierwaarde bewijst. Een schitterende plant die op jouw pergola niet mag ontbreken.

Wisteria Sinensis

Nederlandse naam: Blauwe regen

Kenmerken Blauwe regen

Blauwe regen is een klimplant die sterk verhout. De snelle groeier vindt al slingerend de weg omhoog door zich om steunpunten heen te slaan. Jonge uitlopers van de plant zijn zeer flexibel en groen van kleur. In een later stadium verhout dit en wordt het ook minder buigzaam.

In mei komt de plant in bloei. Vaak zijn er dan nog weinig bladeren aan de plant te ontdekken en hangen de blauw-paarse bloemtrossen van wel 25 centimeter lang fraai omlaag.

Nadat de plant is uitgebloeid zal deze volop in het blad staan en talloze uitlopers vormen om steeds groter en breder uit te lopen. Blauwe regen kan een hoogte van zeker 10 meter bereiken.

Herkomst Wisteria Sinensis

Er zijn een tiental soorten Wisteria en het zijn allemaal slingerplanten. De Blauwe regen komt oorspronkelijk voor in de Verenigde Staten en Aziatische landen zoals China, Korea en Japan.

Standplaats Blauwe regen

Plant de Blauwe regen langs een pergola of muur en biedt de blauwe regen op die manier groeiondersteuning. Om zeker te zijn van een uitbundige bloei doe je er verstandig aan om Wisteria niet op de noordkant aan te planten. Plant Blauwe regen niet tegen een regenpijp. Het gewicht kan de regenpijp teveel worden, maar de klimplant kan ook al draaiend de regenpijp kapot knijpen.

Onderhoud Wisteria Sinensis

Voor een uitbundige bloei is het zaak de Blauwe regen tweemaal per jaar te snoeien. Beperk het aantal vertakkingen tijdens de wintersnoei en behoud circa 3 bloemknoppen per vertakking. Tijdens de zomersnoei houd je de plant in toom door stelselmatig uitlopers terug te nemen.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties