Tuinplanten

Tuinplant maart - Vinca minor

Geplaatst: 06/03/2019 Aangepast: 09/12/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In maart is het eindelijk tijd voor het voorjaar en dat is in de natuur maar zeker ook in jouw tuin duidelijk te zien. Veel knoppen staan op het punt om uit te lopen en een groot aantal bloeiende planten laten hun eerste bloemen zien.

Vinca minor is één van de mooie planten die in maart al volop in bloei staat. Deze dankbare bodembedekker met fraaie paarse bloempjes vind je terug in vrijwel elke schaduwrijke tuin. Om deze redenen extra aandacht deze maand voor de kleine maagdenpalm!

Latijnse naam Vinca minor

Nederlandse naam: Kleine maagdenpalm

Kenmerken Vinca minor

je herkent deze plant vast wel. Kleine maagdenpalm siert de border op schaduwrijke plaatsen in heel veel Nederlandse tuinen. De lage en wintergroene bodembedekker wordt circa 20 centimeter hoog. Vanaf februari komen er kleine paarse bloemetjes in bloei. Vinca minor bloeit vervolgens tot in mei. In enkele gevallen is er zelfs nog een tweede bloeiperiode in het najaar.

Maagdenpalm is een wintergroene tuinplant. Langs lange vertakkingen komen smalle blaadjes. De plant groeit snel dicht en onderdrukt daardoor het onkruid.

Herkomst Maagdenpalm

Van origine is Maagdenpalm afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Tegenwoordig is maagdenpalm, mede door het dumpen van groenafval, op talloze plaatsen terug te vinden. In de Nederlandse natuur komt het slechts spaarzaam voor, maar in België heeft het zich gevestigd in talloze bossen.

Standplaats Vinca minor

Op een zonnige plaats zal Vinca Minor het meest uitbundig tot bloei komen. Toch verdraagt de Maagdenpalm schaduw ontzettend goed. Daar deze eigenschap wordt de plant vaak op schaduwrijke plaatsen in de tuin aangeplant.

Onderhoud Maagdenpalm

Maagdenpalm behoeft weinig bijzondere verzorging. Een jaarlijkse mestgift wordt gewaardeerd door de plant. De borders kun je in het voorjaar snoeien. Let ook op dat ondergrondse uitlopers weggenomen worden om ongewenste verspreiding in de tuin tegen te gaan!

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties