Tuinplanten

Tuinplant maart - Magnolia

Geplaatst: 09/03/2018 Aangepast: 09/12/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In maart is het eindelijk tijd voor het voorjaar en dat is in de natuur maar zeker ook in uw tuin duidelijk te zien. Veel knoppen staan op het punt om uit te lopen en een groot aantal bloeiende planten laten hun eerste bloemen zien.

Van alle mooie planten die bloeien in maart springt de Magnolia er toch wel uit. Om die reden extra aandacht voor deze fraaie struik.

Magnolia 'Susan'

Nederlandse naam: Beverboom

Kenmerken Magnolia

Er zijn ontzettend veel verschillende Magnolia soorten die een aantal kenmerken gemeen hebben. De struikvormige plant vormt in het voorjaar tulpachtige bloemen. Toch dient de struik niet verward te worden met de tulpenboom of te wel de Liriodendron.

De Beverboom is winterhard maar uitgezonderd de Magnolia grandiflora ‘Galissoniere’ wel haar blad vallen. Heeft u de ruimte voor deze fraaie struik dan mag deze eigenlijk niet in uw fraai aangelegde tuin ontbreken. 

Herkomst van de beverboom

Hoewel de Magnolia niet meer weg te denken is uit stadsparken en de Nederlandse tuin is het in West-Europa geen inheemse plant. De plant kent haar oorsprong in Noord- en Zuid-Amerika. Maar ook in Zuidoost Azië komt de plant veelvuldig voor in de natuur.

Standplaats van de magnolia

De Magnolia vereist een enigszins zonnige standplaats op een normale, waterdoorlatende ondergrond. Bij voorkeur wordt de struik solitair geplant. Hoewel de plant geen snelle groeier is krijgt deze wel graag de ruimte om zich te ontwikkelen.

Onderhoud van de Magnolia

De Magnolia wordt bij voorkeur pas na de bloei gesnoeid. Al is dit vooral om alle mooie knoppen uit te laten lopen. Snoeien voor de bloei zal geen schade toebrengen aan de plant.

Het snoeien van de Beverboom beperkt zich tot het in model houden van de struik. Het heeft geen invloed op het stimuleren van de groei of het vormen van extra knoppen in het volgende jaar. Lage of elkaar kruisende takken kunnen worden weggenomen om een mooie vorm te behouden.

Heeft u een mooie Magnolia struik in de tuin staan en wilt u deze graag laten snoeien door een hovenier? Laat dan het tuinonderhoud door Gras en Groen Hoveniers uitvoeren. Wij zorgen ervoor dat uw struik weer mooi in model wordt gebracht en voeren het snoeiafval direct voor u af!

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties