Tuinplanten

Tuinplant juni - Elfenbloem

Geplaatst: 12/06/2019 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In juni, aan het begin van de zomer, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. Persoonlijk kan ik enorm genieten van de irissen die tot bloei komen, maar ook klimplanten zoals de Passiflora en Clematis ontvouwen nu hun bloemen.

Speciale aandacht deze maand voor Epimedium. Een goed overblijvende tuinplant met zeer sierlijke bloemetjes. De afgelopen jaren lijkt de plant niet geheel onterecht aan populariteit te winnen.

Epimedium

Nederlandse naam: Elfenbloem

Kenmerken van Epimedium

Epimedium bloeit in het voorjaar met elfachtige bloempjes die ver boven het blad uitsteken. Aan deze bloeiwijze ontleent de plant ook haar Nederlandse benaming. Met enige fantasie kun je je ongetwijfeld een voorstelling maken van zwevende elfjes boven de planten. Afhankelijk van de soort kan de plant een hoogte van 30 tot 60 centimeter bereiken. Na de bloei blijft de plant van waarde voor de tuin dankzij de hartvormige bladeren.

Herkomst van de Elfenbloem

Epimedium is een kruidachtige plant uit de berberisfamilie. De 25 soorten kennen in de natuur een verspreidingsgebied van Zuid-Europa tot in Midden-, Zuid- en Oost-Azië.

Standplaats van Epimedium

In de meeste gevallen wordt Epimedium aangeplant als bodembedekker in de schaduwrijke border. Toch zijn er ook soorten die het uitstekend doen aan de rand van de border op een zonnige plek.

Het is een erg taaie plant die weinig verzorging behoeft. Op natte of vochtige ondergrond zal de plant langzaamaan afsterven. Pas de plant dan ook bij voorkeur toe op zandgronden die voldoende humus bevatten.

Onderhoud van de Elfenbloem

Door het dode blad van Epimedium in januari te verwijderen stimuleer je de plant nieuw blad aan te maken. Ook zal het snoeien ertoe bijdragen dat de bloemen jouw border opsieren. Elfenbloem heeft verder geen specifieke verzorging nodig. De plant kan lange tijd zonder water overleven. Wel zal de plant goed reageren op de toevoeging van meststoffen of het verspreiden van compost.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties