Tuinplanten

Tuinplant januari - Winterjasmijn

Geplaatst: 09/01/2018 Aangepast: 09/12/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor jouw tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook in de koude en donkere wintermaand januari zijn er opvallende verschijningen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaars die in bloei staan of de sneeuwklokjes die mogelijk al tevoorschijn komen.

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum oftewel de Winterjasmijn. Een prachtige winterbloeier die het als klimplant uitstekend doet in de Nederlandse tuin.

Kenmerken Winterjasmijn

Winterjasmijn is een sterke, winterbloeiende Jasmijnsoort en bovendien een uitstekende klimmer. Jasminum nodiflorum is een heester uit de Oleaceae familie en daarmee nauw verwant aan bijvoorbeeld de bekende olijfboom. De plant kan circa 3 meter hoog worden en bloeit van december tot en met februari. Tijdens de bloei zit er nog geen blad aan de struik. Winterjasmijn maakt pas blad aan nadat de plant uit uitgebloeid.

Herkomst Jasminum nudiflorum

Winterjasmijn is van origine afkomstig uit de westelijke provincies van China. Op hoogtes tussen de 800 en 4500 meter is de plant te vinden op rotsachtige hellingen.

Standplaats Winterjasmijn

Om verwildering van de plant tegen te gaan is het aan te bevelen de plant als een klimmer langs een muur te leiden. Dit kan zowel een zonnige als een schaduwrijke plek zijn in de tuin. Winterjasmijn geeft bovendien de voorkeur aan een waterdoorlatende bodem.

Onderhoud Jasminum nudiflorum

Zoals gezegd dient de Jasminum nodiflorum begeleiding te krijgen tijdens de groei. Wanneer u dit niet doet, zal de plant doorhangen en verwilderen. Takken die op de grond liggen, schieten immers makkelijk wortel. Het tuinonderhoud voor de Winterjasmijn is er dan ook op gericht om het verwilderen van de struik tegen te gaan.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties