Tuinplanten

Tuinplant december - Witte Kornoelje

Geplaatst: 07/12/2018 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In december is het echt winter aan het worden en de meeste planten hebben hun blad laten vallen. Toch zijn er nog voldoende planten die hun sierwaarde in de tuin bewijzen. Groenblijvende planten zoals de Viburnum Davidii en de Helleborus staan in bloei en vergeet de pracht van een goed verlichte (kerst-)boom niet.

Speciale aandacht deze maand voor de Cornus alba oftewel de Witte Kornoelje. Een bijzondere verschijning in de border van de tuin. Bloeiend in de zomer, opvallend door de bladverkleuring in de winter en zeer bijzonder door het rode hout in de winter!

Cornus alba

Nederlandse naam: Witte Kornoelje

Kenmerken van Cornus alba

De Cornus alba is een heester die een hoogte van 3 meter kan bereiken. In de periode mei-juni ontstaan er kleine stervormige bloemen. Deze zullen zich langzaam ontwikkelen tot kleine witte bessen die in kleine trossen aan de struik hangen.

In het najaar krijgt het blad een rode kleur. Pas als het blad van de struik is krijgt de plant de sierwaarde waarvoor deze vaak wordt aangeplant in de tuin. Het koraal rode hout is een blikvanger tijdens een periode waarin de meeste tuinplanten hun blad hebben laten vallen.

Herkomst van Witte Kornoelje

De Cornus alba is een uit Siberië afkomstige heester. De Cornus familie bestaat uit maar liefst 85 verschillende soorten heesters. Deze kennen een verspreidingsgebied in gematigde en subtropische streken.

Standplaats van Cornus alba

Witte Kornoelje geeft de voorkeur aan een zure en vochthoudende, en humusrijke grond. Om zandgronden dient het om die reden de aanbeveling om compost door de grond te werken om de groeiomstandigheden te verbeteren.

De Cornus alba kan zowel op een zonnige plek als in de halfschaduw worden aangeplant. Het fraaiste is om de plant iets dieper in de border te plaatsen, maar zorg er wel voor dat de plant zichtbaar is in de winter. Plant ervoor dus geen wintergroene planten aan.

Onderhoud van Cornus alba

Wanneer u het onderhoud aan de Witte Kornoelje gaat uitvoeren dient u goed voor ogen te hebben wat voor u de hoogste sierwaarde geeft. Zijn het de koraalrode takken in de winter of de witte bloemen en besjes in het voorjaar?

Wie de plant heeft aangeplant vanwege het koraal rode hout dient de struik jaarlijks kort te snoeien in het voorjaar. Het zijn namelijk de jonge uitlopers die voor de fraaie kleur zorgen.

Wie ook wil genieten van de bloemen en bessen kan er het beste voor kiezen om jaarlijks een kwart of een derde van de takken weg te nemen. Deze lopen dan uit en geven de mooie kleur terwijl het oude schot in bloei komt.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties