Tuinplanten

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Geplaatst: 07/08/2019 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In augustus staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. In deze maand staan tal van tuinplanten schitterend in bloei. Met name bloeiende siergrassen en kruidachtige planten domineren de border in deze maanden.

Speciale aandacht deze maand voor de stekelige berenklauw oftewel Acanthus Mollis. Een berenklauwsoort die in tegenstelling tot de wilde varianten niet giftig is. Dankzij de bijzondere bloei absoluut een aanwinst in de border van menig tuin!

Acanthus Mollis

Nederlandse naam: Stekelige berenklauw

Kenmerken van Acanthus Mollis

De Acanthus Mollis is een Berenklauwsoort die een stuk vriendelijker is dan de variant die in Nederland aan de waterkant te vinden is. Het diep ingesneden blad vult goed de border, maar maakt de plant wat lastig te combineren met andere borderplanten. In juli en augustus verschijnen de stijf opgaande bloemen aan de plant. De plant is dan tussen de 100 en 130 cm hoog en een bijzondere verschijning.

Herkomst van Stekelige berenklauw

Stekelige berenklauw is afkomstig uit het Middenlandse Zeegebied. Daar groeit de plant zowel aan de Europese zijde van Portugal tot aan Kroatië als aan de Afrikaanse zijde. Standplaats van Acanthus Mollis Acanthus Mollis groeit als vrijstaande plant uit tot een zeer brede pol. Daarvoor behoeft de plant een zonnige, niet te vochtige en kalkrijke ondergrond.

Onderhoud van Acanthus Mollis

Vanwege het stekelige blad is het wel aan te raden tuinhandschoenen te dragen tijdens het onderhouden van de plant. In het eerste jaar van het aanplanten in de tuin is de plant vaak gevoelig voor de vorst. Plant Stekelige Berenklauw dan ook pas aan in het voorjaar na de vorstperiode.

Verwijder in het najaar alle afgestorven plantdelen uit de tuin en dek de plant toe met compost of afgevallen blad. Acanthus Mollis is een kalkminnende plant: een jaarlijkse kalkgift is een vereiste.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties