Tuinplanten

Tuinplant april - Skimmia

Geplaatst: 06/04/2018 Aangepast: 09/12/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook in de koude en donkere wintermaand januari zijn er opvallende verschijningen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaars die in bloei staan of de sneeuwklokjes die mogelijk al tevoorschijn komen.

Speciale aandacht deze maand voor de Skimmia. Een mooie wintergroene heester die dankzij de knoppen die reeds voor het voorjaar zijn gevormd een geliefde plant is voor kerststukjes. In het voorjaar lopen de knoppen uit en ontstaan er mooie witte bloempjes aan de struik..

Skimmia japonica ‘Rubella’

Nederlandse naam Rubella

Kenmerken Skimmia japonica ‘Rubella’

De Skimmia is een mooie compacte heester die in de winter bovendien zijn mooie donker groene blad behoud. Deze kenmerken maken de plant zeer geliefd en wordt dan ook bij de tuinaanleg in menig Nederlandse tuin aangeplant. De heester kan een hoogte van circa 80 centimeter bereiken.

De bruinrode bloemknoppen die laat in het najaar ontstaan zorgen ervoor dat de plant veel wordt toegepast in bloembakken en kerststukjes. In april gaan de knopen open en tonen de witroze bloemen zich. De skimmia verspreid in deze periode een heerlijke geur door de tuin.

Herkomst Rubella

De Skimmia japonica ‘Rubella’ is afkomstig uit de wijnruitfamilie. Het geslacht kent een 8-tal soorten die allen afkomstig zijn uit Oost-Azië.

Standplaats Skimmia japonica ‘Rubella’

De Skimmia japonica ‘Rubella’ heeft bij voorkeur een schaduwrijke plek in de tuin. Op een donkere plek als onderbegroeiing zal de plant u niet teleurstellen. De eigenschap het goed te doen in de schaduw van een andere, grote plant is niet vreemd en verklaart ook de voorkeur voor humusrijke en lichtzure grond.

Onderhoud Skimmia japonica ‘Rubella’

De skimmia vereist vrij weinig onderhoud. Door de langzame en compacte groei blijft de struik mooi in model. Mochten er uitlopers zijn die terug gesnoeid moeten worden dan kan dit na de bloeiperiode en dus aan het eind evan het voorjaar worden gedaan.

Jaarlijks een kleine hoeveelheid compost verspreiden aan de voet van de plant zal de Skimmia in topconditie houden. Mocht je twijfelen of de grond nog voldoende vruchtbaar is controleer de plant dan eventueel op bladverkleuringen.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties