Tuinplanten

Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

Geplaatst: 10/04/2019 Aangepast: 30/11/2021

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In april aan het begin van het voorjaar zijn er talloze planten die in bloei komen. Denk bijvoorbeeld aan de talloze bloembollen en de vele heesters zoals Kornoelje, Azalea en Rhodondendron.

Speciale aandacht deze maand voor het Vergeet-mij-nietje. Een mooie borderplant die het uitstekend doet onder vrijwel alle omstandigheden. De kleine felblauwe bloempjes zijn een aanwinst voor menig border.

Latijnse naam Myosotis

Nederlandse naam: Vergeet-me-nietje

Kenmerken Vergeet-me-nietje

Er zijn enkele tientallen soorten Vergeet-mij-nietjes. Hoewel er onderling zeker verschillen zijn, ze het lieflijk blauwe bloempje allemaal gemeen. Myosotis is de Griekse naam van wat letterlijk muisoortje betekent.

Het Vergeet-mij-nietje heeft een behaard groen blad en kan tot 25 centimeter hoog worden. In de winter sterft de plant boven de grond af. Vanaf maart loopt de plant weer uit om in april overal volop in bloei te staan.

Herkomst Myosotis

Als geslacht komt het Vergeet-mij-nietje zeer wijdverspreid voor. Op de continenten Europa, Afrika, Azië en Australië kom je de blauwe bloempjes tegen in de natuur. In Nederland groeien 8 soorten, zoals het akkervergeet-mij-nietje en het moerasvergeet-mij-nietje, in de natuur.

Standplaats Vergeet-me-nietje

Het Vergeet-mij-nietje heeft een voorkeur voor een plek in de halfschaduw. Over het algemeen geldt ook dat dit een vochtige en voedingsrijke ondergrond dient te zijn.

Onderhoud Myosotis

Uitgebloeide bloemstelen van de plant kun je indien gewenst snoeien. In de winter sterft de plant af. Laat de plantenresten liggen tot na de winter. Deze natuurlijke bescherming kun je in maart wegnemen, waarna het Vergeet-mij-nietje snel uit zal lopen!

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties