Tuinplanten

Top 10 tuinplanten voor vogels

Geplaatst: 24/08/2018 Aangepast: 21/12/2021

Vogels in de tuin, de meeste Nederlanders zijn er gek op getuige ook de vetbollen en pindakaaspotjes die we massaal ophangen in de winter. Wil je echt werk maken van het lokken van vogels naar je tuin kun je met beplanting je tuin ook een stuk aantrekkelijker maken.

Wil jij iets veranderen in je tuin om meer (verschillende) vogels naar je tuin te trekken? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 planten die meer vogels naar je tuin zullen lokken!

Prunuspadus • Gras en Groen website

Gewone vogelkers, Prunus padus

De naam van de plant verraad al de aantrekkingskracht die de vruchten van de struik hebben. Na de bloei met mooie witte bloesem ontstaan de bessen aan de struik en vervolgens is het een komen en gaan van vogels in de tuin. Plant deze struik in je tuin en je hebt gegarandeerd succes. De plant kan wel een behoorlijke omvang krijgen.

Bloeiperiode: April - mei

Sorbusaucuparia • Gras en Groen website

Lijsterbes, Sorbus aucuparia

Bessen, vogels zijn er dol op. Net als de Nederlandse naam verraad de Latijnse naam ook veel. Vrucht en vogelvangst is namelijk de vertaling. De vaak meerstammige struik kan een behoorlijke hoogte bereiken. Gelukkig verdraagt de struik een stevige snoeibeurt waardoor deze uitstekend in toom te houden is.

Bloeiperiode: Mei - juni

Malustuinplantenvogels • Gras en Groen website

Appelboom, Malus

Vogels zijn natuurlijk gek op de rijpe of rotte appels. Maar een appelboom heeft veel meer te bieden dan de vruchten. Er zijn verschillende rupsensoorten die groot worden in de appelboom. Hier komen tal van mezen op af om ze te vangen. Andersom werkt het natuurlijk ook, heb je jaarlijks veel last van rupsen? Hang dan een mezennestkast op!

Bloeiperiode: April - mei

Betula • Gras en Groen website

Berkenboom, Betula

De berkenboom trekt door de zoete sapstromen veel insecten aan. Logischerwijze komen hier natuurlijk veel vogels op af die de insecten op hun menukaart hebben staan. Daarnaast zijn de kleine twijgen dankbaar nestmateriaal en zijn ook de zaden zeer geliefd bij bijvoorbeeld vinken. Een berkenboom is een garantie voor veel verschillende vogels.

Bloeiperiode: April

Carpinusbetules • Gras en Groen website

Haagbeuk, Carpinus betules

Naast een grote behoefte aan vruchten en insecten zijn vogels ook continu op zoek naar schuilplaatsen en nestel mogelijkheden. De haagbeuk komt, uitgezonderd de vruchten, aan deze behoeften tegemoet. Doordat de haagbeuk al vroeg in het voorjaar uitloopt zal menig vogel hierin zijn nest vormen.

Bloeiperiode: Mei

Taxusbaccatatuinplantenvogels • Gras en Groen website

Taxus Taxus, Baccata

Bij het uitvoeren van tuinonderhoud kom ik in vrijwel elke tuin zaailingen van de Taxus tegen. De zaden worden door vogels verspreid die dus dol zijn op de rode bessen van de haagplant. Doordat de Taxus wintergroen is vormt de haag of solitaire heester bovendien een uitstekend schuilplaats.

Bloeiperiode: Maart - april

Buddlejadavidiituinplantenvogels • Gras en Groen website

Vlinderstruik, Buddleja davidii

Als er één plant bekend staat om de hoeveelheid insecten die erop afkomen, dan is het wel de vlinderstruik. Het is niet alleen een mooi gezicht, maar voor vogels ook een heerlijk hapje. Plant een vlinderstruik in je tuin en je slaat meerdere vliegen in één klap. Prachtige bloemen, vlinders en ook nog eens vogels in je tuin!

Bloeiperiode: Juni - augustus

Salviaofficinalistuinplantenvogels • Gras en Groen website

Echte salie, Salvia officinalis

Salie kent diverse soorten en is in de meeste gevallen een uitbundige bloeier. De insecten die afkomen op de nectar zijn voor veel tuinvogels een lekker hapje. Daarnaast houden veel vogels ervan om te scharrelen tussen de vertakkingen van de laagblijvende plant. Als bonus kun je de bladeren zelf ook gebruiken in de keuken!

Bloeiperiode: Mei - juli

Hederahelix • Gras en Groen website

Struikklimop, Hedera helix ‘Arborescens’

Zodra klimop is uitgegroeid ondergaat de plant een gedaanteverwisseling. Dit is tamelijk uniek in de plantenwereld en zorgt ervoor dat de plant in bloei kan komen en bessen voortbrengt. Naast een schuilplek, een plek om insecten te vinden maakt de plant ook nog eens, voor vogels, heerlijke bessen.

Bloeiperiode: April - mei

Zonnebloem • Gras en Groen website

Zonnebloem

De zonnebloem is natuurlijk een schitterende plant die elk jaar de moeite loont om te zaaien. Zodra de zonnebloem is uitgebloeid begint de plant zaden aan te maken. Droog de bloem zodra de zaden zijn gevormd en gebruik dit als voedsel voor de tuinvogels in de winter. Gegarandeerd een succes tijdens de vorstperiode!

Bloeiperiode: April - mei

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties