Tuinplanten

Top 10 tuinkruiden

Geplaatst: 19/06/2019 Aangepast: 09/12/2021

Wie graag in de keuken staat kookt ongetwijfeld graag met verse kruiden. Wat is er dan leuker dan deze altijd vers uit de eigen tuin te kunnen halen? Tuinkruiden zijn om die reden al jarenlang populair en kunnen zowel in de volle grond als in potten of plantenbakken worden aangeplant.

Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border of potten op uw terras? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Schoenoprasum • Gras en Groen website

Bieslook Allium, schoenoprasum

Bieslook behoort tot de allium familie net als ui-achtigen zoals de ui, knoflook, prei en de welbekende sieruien. Bieslook heeft een verfijnde en aromatische smaak en bevat bovendien veel vitamine C. Het is een makkelijke plant die zowel in de volle grond gehouden kan worden. De fraaie paarse bloempjes zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden als garnering in salades of andere gerechten.

Rosmarinusofficinalis • Gras en Groen website

Rozemarijn, Rosmarinus officinalis

Rozemarijn is een groendblijvende heester die sinds jaar en dag wordt gebruikt in de keuken. Heerlijk in vleesgerechten of om gebakken aardappeltjes van extra smaak te voorzien. Van origine is het een Mediterrane plant en staan dan ook bij voorkeur op een zonnige plaats. Rozemarijn kan vorst verdragen maar dan bij voorkeur wel op een beschutte plek.

Thymus • Gras en Groen website

Thijm, Thymus

Thijm is een kruidachtige of houtachtige plant die een belangrijke smaakmaker is in de keuken. In de volle grond of in potten gedijt de plant ook uitstekend in de Nederlandse tuin. Aan het einde van het seizoen kan de plant volledig teruggesnoeid worden en kan het kruid gedroogd worden. In het voorjaar zal de plant opnieuw uitlopen en u voorzien van vers kruid.

Laurusnobilis • Gras en Groen website

Laurier, Laurus nobilis

Laurier is een bekende plant in de tuin. Het laurier dat gebruikt wordt in de keuken heeft de Latijnse naam Laurus nobillis. De plant is niet volledig winterhard en kan dan ook het beste in potten worden gehouden. Het blad kan vers, sterkere smaak, maar ook gedroogd worden gebruikt in soepen en stoofgerechten. Een must-have voor elke keukenprins of prinses.

Petroselinumcrispum • Gras en Groen website

Peterselie, Petroselinum crispum

Peterselie is een winterhard tuinkruid dat rauw een frisse smaak geeft aan spijzen of een wenselijke toevoeging is aan kruidenboter. Peterselie is te koop in vrijwel elke supermarkt en met een beetje liefde en aandacht kan het plantje een blijvertje zijn in de tuin. Het is wel aan te bevelen een biologisch plantje te kopen, dit is een sterkere plant dan de doorgeschoten normale variant.

Salviaofficinalis • Gras en Groen website

Salie, Salvia officinalis

Ook Salie is een Mediterraans kruid dat al in de tijd van de Romeinen naar Nederland is gebracht. Een zonnige standplaats is dan ook zeker aan te bevelen. Hoewel Salvia wellicht bekend staat als tuinkruid heeft het zeker ook een decoratieve functie. De grijs-groene bladeren en paarse lipbloemen zijn een waardevolle toevoeging in de border.

Foeniculumvulgare • Gras en Groen website

Venkel, Foeniculum vulgare

Venkel is een geliefde groente, maar dan vooral in Italië. De zaden kunnen echter ook uitstekend als kruid gebruikt worden en schijnt ook helende werkingen te hebben. In de border zijn de schermachtige bloemen een bijzondere verschijning in de zomer en zo is Venkel dus een veelzijdige plant voor de tuin.

Mentha • Gras en Groen website

Munt, Mentha

Munt, dat tegenwoordig in tuincentra onder de naam Mojito-kruid wordt verkocht, is een heerlijk fris kruid. In de keuken te gebruiken in frisse sausen of voor een heerlijk kopje thee. Wie zijn borders gestructureerd wil houden kan Munt het beste in potten houden. Het is een bekende woekeraar die zich via de wortels verspreid door de tuin.

Oregano • Gras en Groen website

Wilde marjolein, Oregano

Wilde marjolijn is een vaste, kruidachtige tuinplant. Vanwege de oorsprong in het Middelandse Zee gebied staat de plant bij voorkeur op een zeer zonnige plaats. Ook als borderplant is Oregano van waarde door de roze bloemenpracht. Met name in rotstuinen zal de plant al snel grote oppervlakten bedekken.

Officinalis • Gras en Groen website

Citroenmelisse Melissa, officinalis

De naam citroenmelisse is een samenvoeging van citroen en melisse, het laatste betekend honingbij in het Grieks. Dat de plant dus naar citroen ruikt en veel bijen aantrekt mag dus geen verrassing heten. De wortelstokken overleven onder de grond de winter waarna de plant weer fris groen uitloopt in het voorjaar. Citroenmelisse is bruikbaar als thee of een smaakmaker in visgerechten, sauzen of soep.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties