Tuinplanten

Top 10 mooiste voorjaar bloeiers

Geplaatst: 23/03/2018 Aangepast: 30/11/2021

Al vroeg in het voorjaar zijn er vrij rijkelijk bloeiende planten die kleur en geur brengen in de tuin. Wilt u al vroeg in het jaar genieten van prachtige bloemen? Bekijk dan de top 10 voorjaar planten.

Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloeiende planten in het voorjaar!

Helleborusnigerwitbloeiendeplanten • Gras en Groen website

Kerstroos, Helleborus niger

Wellicht is het geen typische voorjaarsbloeier, de kerstroos bloeit namelijk ook in de winter al vrij rijkelijk. Toch mag de plant in het voorjaar in de tuin eigenlijk niet ontbreken. De Helleborus niger heeft een witte bloem, maar er zijn vele variaties in de kleuren geel, roze en zelfs donkerpaars. De plant doet het overigens uitstekend in bloembakken of potten.

Bloeiperiode: December - april

Narcissusvoorjaarbloeiers • Gras en Groen website

Narcis, Narcissus

Voor mij dé voorjaarsbloeier bij uitstek. Zodra de bermen, parken en voortuinen geel kleuren is het écht voorjaar! De narcis is een zeer sierlijke bloem die in het voorjaar langdurig in bloei staat. De kleinste variant, de tête à tête is mijn favoriet. Plant de bollen in het najaar in de tuin en de moeite wordt zeker beloond in het voorjaar.

Bloeiperiode: April - mei

Galanthusnivaliswitbloeiendeplanten • Gras en Groen website

Sneeuwklokje, Galanthus nivalis

Een andere bloembol die prachtig bloeit in het voorjaar is het sneeuwklokje. Niet toevallig is de plant verwant aan de Narcis en kent maar liefst 20 verschillende soorten. De parelwitte bloemen hangen als een klokje aan de plant. De plant vermeerderd zich redelijk snel. Vandaar ook de prachtige bloemtapijten die in sommige tuinen te zien zijn.

Bloeiperiode: Januari - april

Muscaribotryoidesvoorjaarbloeiers • Gras en Groen website

Blauwe druifjes, Muscari botryoides

Het blauwe druifje is de vrolijkste voorjaarsbloeier die in de tuin te vinden is. De blauwe bloemetjes die als een omgekeerde tros druiven aan de plant zitten vallen direct op in elke tuin. Net als het sneeuwklokje vermeerdert de plant snel. Om het verwilderen tegen te gaan kunnen de pollen met bolletjes in de zomer gescheurd worden en verder uit elkaar geplant worden.

Bloeiperiode: Maart - mei

Cytisusvoorjaarbloeiers • Gras en Groen website

Brem, Cytisus

Brem is een inheemse plant die rijkelijk bloeit in het voorjaar. Qua verschijning wellicht niet heel bijzonder, de geur die de plant voortbrengt is wel heerlijk. In tuinen met een vrij arme zandgrond zal de plant het uitstekend doen. De struik kan een hoogte van 2 meter bereiken en vraagt slechts zeer beperkt onderhoud.

Bloeiperiode: April - juni

Euphorbiacyparissias • Gras en Groen website

Cipreswolfsmelk, Euphorbia cyparissias

Cipruswolfsmelk is een erg fraaie vaste plant in de tuin. Door de zeer compacte groeiwijze kan de plant dienst doen als bodembedekker. Nadat de plant aan het einde van het voorjaar is teruggesnoeid loopt de plant snel uit. Aan het einde van het voorjaar komt de plant in bloei en vormen zich geelgroene bloemtrossen.

Bloeiperiode: April - mei

Magnolia • Gras en Groen website

Beverboom, Magnolia

De Magnolia is één van de mooiste bloeiende struiken. Al vroeg in het voorjaar, als veel planten nog kaal zijn, komt de Beverboom in bloei. De bloemen zijn groot en tulpachtig en blijven op een beschutte plek lang aan de struik. Als je ervoor kiest om de magnolia pas in het voorjaar te snoeien kun je de takken ook in een vaas in bloei laten komen.

Bloeiperiode: April - mei

Corylopsispauciflora • Gras en Groen website

Schijnhazelaar, Corylopsis pauciflora

De schijnhazelaar is een vrij breed uitgroeiende struik die al vroeg in het voorjaar bloeit. Op het moment van bloeien heeft de struik nog geen blad wat naakt bloeiend wordt genoemd. De schijnhazelaar doet het uitstekend als een solitair op zure of veenachtige grond.

Bloeiperiode: Maart - April

Cornusmas • Gras en Groen website

Gele Kornoelje, Cornus mas

De cornus mas is een vroeg bloeiende Kornoelje soort. Vanaf februari ontstaan er gele, kruis achtige bloemen aan de boom. De zeer grillig groeiende boom kan een hoogte van 6 meter bereiken. Pas nadat het blad aan de boom is ontstaan laat de heester het blad vallen. In de herfst kleurt het blad erg mooi geel tot oranje.

Bloeiperiode: Februari - april

Myosotisvoorjarbloeiers • Gras en Groen website

Vergeet mij nietje, Myosotis

Het vergeet-me-nietje is een kruidachtige en veelzijdige plant. De fijne, kleine bloempjes verhullen het zeer taaie karakter van de plant. In het voorjaar ontstaan de eerste bloempjes aan de plant en deze bloei kan doorlopen tot in de zomer. Het vergeet-me-nietje is een tweejaroge plant maar zal zichzelf vermeerderen en dsu jaarlijks terug keren na de winter.

Bloeiperiode: Mei - augustus

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties