Tuinplanten

De top 10 mooiste siergrassen

Geplaatst: 20/07/2018 Aangepast: 30/11/2021

Wat kunnen ze, zeker in combinatie met bloeiende planten, mooi zijn die siergrassen! Hebben de planten de huidige populariteit aan Piet Oudolf en zijn fraaie prairietuinen te danken? Hoe dan ook is heel Nederland er inmiddels gek op en terecht, want zelfs in de winter zien de grasachtige borders en nog schitterend uit!

Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste siergrassen voor jouw tuin.

Pennisetumalopecuroidessiergrassen • Gras en Groen website

Lampenpoetsersgras, Pennisetum alopecuroides

Ik ben er dol op en in de zomer kan ik dan ook echt genieten wanneer de plant eindelijk weer die vriendelijke pluimpjes heeft aangemaakt. Zet Pennisetum aan de voorzijde van je siergras border en durf te combineren met bloeiende planten zoals Verbena. Snoei de plant pas na de vorstperiode terug want ook in de winter zijn de pluimpjes erg mooi!

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Calamagrostis • Gras en Groen website

Diamantgras, Calamagrostis

Voor hoogte en erg mooie pluimen mag Calamagrostis in de siergras tuin zeker niet ontbreken. De plant kan uitgroeien tot een hoogte van maar liefst 175 centimeter. De pluimen van deze onderhoudsvriendelijke plant zijn aanvankelijk wit gekleurd maar zullen gedurende de nazomer naar geel bruin kleuren.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Nassellatenuissima • Gras en Groen website

Mexicaans vedergras, Nassella tenuissima

Zelfs het kleinste zuchtje wind laat het Mexicaanse vedergras al zacht wiegen in de wind. Plant meerdere pollen van dit siergras langs de voorzijde van je border en er ontstaat een mooi golvend effect in de wind. Pas wel op met zaailingen van de plant. Eenmaal uitgebloeid maakt de plant veel zaden aan die makkelijk ontkiemen.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Imperatacylindrica • Gras en Groen website

Japans bloedgras, Imperata cylindrica

Geen enkel siergras is zo sierlijk en mooi gekleurd als het Japans bloedgras. In de volle zon zal het rood gekleurde siergras ondergrondse uitlopers aanmaken en zich op die manier verspreiden in de tuin. Japans bloedgras wordt maximaal zo’n 80 cm hoog en dient dan ook aan de voorzijde van de border aangeplant te worden.

Bloeiperiode: Oktober

Moliniacaerulea • Gras en Groen website

Pijpenstrootje, Molinia caerulea

Het pijpenstrootje is een inheemse siergrassoort die polvormig is. In de tuin zijn vele kweekvormen geliefd. In het najaar wuiven de bloeiaren hoog boven de bladeren uit en is het pijpenstrootje op zijn mooist. Qua opbouw komt de plant het beste tot zijn recht in het midden van de border.

Bloeiperiode: Juli - september

Miscanthus • Gras en Groen website

Prachtriet, Miscanthus

Prachtriet is een fraai siergras dat lange rechtopstaande stengels maakt waarin het na de bloeiperiode zaden maakt. Dit polvormige siergras doet het uitstekend als het wat dieper in de border wordt geplaatst. De plant kan afhankelijk van de soort en locatie in de tuin een hoogte tussen de 100 en 300 cm bereiken.

Bloeiperiode: September - oktober

Cortaderia • Gras en Groen website

Pampasgras, Cortaderia

Pampasgras is oorspronkelijk afkomstig van het zuidelijk halfrond waar 25 verschillende soorten groeien. Cortaderia staat bekend om de hoge witte pluimen die aan de plant verschijnen als deze in bloei komt. Vanwege de hoogte van 2 meter dient de aanbeveling de plant diep in de border te plaatsen.

Bloeiperiode: Augustus - oktober

Carex • Gras en Groen website

Zegge, Carex

Carex is een erg populaire siergras soort. Er zijn verschillende redenen aan te voeren waardoor de plant zo populair is. De plant is wintergroen, kan gebruikt worden als bodembedekker en vraagt bovendien weinig onderhoud. Carex morrowii is een veel toegepaste soort en heeft een egaal donkergroen blad.

Bloeiperiode: April - mei

Festucaglauca • Gras en Groen website

Blauw schapengras, Festuca glauca

Blauw schapengras is dankzij de grijs blauwe kleur erg fraai in de border. Het laat zich uitstekend combineren met paars bloeiende planten en kan in vrijwel elke type tuin worden toegepast. De plant wordt ongeveer 20 centimeter hoog en kan zowel in de border als in plantenbakken worden gezet.

Bloeiperiode: Mei - juni

Deschampsia • Gras en Groen website

Smele, Deschampsia

Deschampsia is een inheemse grasplant die steeds vaker in de Nederlandse tuin wordt toegepast. De polvormige en compacte groeiwijze maken het eenvoudig de plant te combineren in de border. De gele bloeiaren bereiken een hoogte van 100 cm. Smele heeft bij voorkeur een zonnige standplaats maar kan ook de halfschaduw verdragen

Bloeiperiode: Juli - september

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties