Tuinplanten

Top 10 mooiste pluk bloemen

Geplaatst: 20/04/2018 Aangepast: 09/12/2021

De meeste Nederlanders gaan voor een bosje bloemen naar de markt of de bloemist. Er zijn in Nederland ook een groot aantal pluktuinen waar je zelf je bloemen kunt plukken. Wie in één van die tuinen is geweest of foto’s heeft gezien is mogelijk verkocht en wil dit ook in zijn of haar eigen tuin.

Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 meest geliefde plukbloemen voor in de tuin.

Bij de selectie is rekening gehouden met de hoeveelheid bloemen die de plant voortbrengt en hoe lang deze mooi blijven staan in een vaas. Vergeet niet dat het moment van plukken hierop ook een grote invloed heeft. Pluk bloemen dan ook in de ochtend of avond om er lang plezier van te hebben.

 

Dahlia • Gras en Groen website

Dahlia

Dahlia’s zijn prachtige bloemen die vanaf juli tot aan de eerste nachtvorst zullen bloeien. De Dahlia is een populaire snijbloem getuige ook de vele verenigingen in Nederland en het bloemencorso in Zundert. Dahlia’s zijn er in veel verschillende kleuren en maten en maken meer bloemen aan naarmate je meer bloemen afsnijdt voor in de vaas.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Aster • Gras en Groen website

Aster

De Aster is een ideale plant als je in de zomer en herfst het hele huis vol wilt zetten met vazen met bloemen. Net als de Dahlia en vele andere bloeit de plant tot aan de eerste nachtvorst. Zaai verschillende soorten en in verschillende periode om langdurig te kunnen plukken uit je eigen tuin!

Bloeiperiode: Juni - oktober

Liliumtigrinum • Gras en Groen website

Lelie, Lilium tigrinum ‘Splendens’

Dankzij de grote bloemknoppen, mooie tekening en een lange houdbaarheid is de Lelie een populaire snijbloem. In de tuin is de plant ook uitstekend te houden. De Lilium tigrinum is een erg mooie oranje kleurige bloem. Haal aan de onderzijde voldoende blad weg en snijdt de stengel zo schuin mogelijk in om er in de vaas lang plezier van te hebben.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Cosmosbipinnatus • Gras en Groen website

Grootbloempje, Cosmos bipinnatus

De Cosmos zorgt dankzij de zacht rose achtige kleuren en vriendelijke bloem voor een echt voorjaar gevoel. Dankzij de fijne verdeling van het erg smalle blad staat de Cosmea prachtig in een doorzichtige, glazen vaas. Wanneer je uitgebloeide bloemen wegneemt zal de plant zelfs tot aan de herfst bloeien.

Bloeiperiode: Maart - mei

Physostegiavirginiana • Gras en Groen website

Scharnierbloem, Physostegia virginiana

Physistegia virginiana heeft de Nederlandse benaming Scharnierbloem, maar heeft ook nog een andere bijnaam: bloemistenverdriet. Deze bijnaam zegt alles over de lange houdbaarheid in een vaas. Naast een lange houdbaarheid staan de langwerpige bloemen prachtig in een boeket.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Lupinus • Gras en Groen website

Lupine, Lupinus

Lupine is er in erg veel verschillende kleuren. Juist dit maakt de plant zo ontzettend leuk als snijbloem in huis. Plant verschillende kleuren in de border en varieer in huis met verschillende kleursamenstellingen. Door de plant te snoeien/ bloemen weg te nemen voor in de vaas kan er een tweede bloei ontstaan.

Bloeiperiode: Mei - juni

Sanguisorba • Gras en Groen website

Pimpernel, Sanguisorba

Voor een bordeaux rode kleur en bijzondere bloem is de Pimpernel erg geschikt in als tuinplant maar misstaat zeker niet in een boeket. De lange bloemstengels met diverse vertakkingen en aan het einde aarvormige bloemen blijven krachtig overeind staan. Ook nadat de plant is uitgebloeid blijven de knoppen lang hun kleur behouden.

Bloeiperiode: Juni - september

Monardabalance • Gras en Groen website

Bergamotplant, Monarda ‘Balance’

De Monarda ‘Balance’ is een sterk aromatische borderplant die tot 80 cm hoog kan uitgroeien. In de vaas in de bloem langdurig houdbaar. Deze paarse variant laat zich uitstekend combineren maar kan ook prima enkel als een bos in een vaas gezet worden. Pollen kunnen in het voorjaar gescheurd worden om de plant te vermeerderen.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Hydrangeapaarsbloeiendeplant • Gras en Groen website

Hortensia, Hydrangea

De hortensia is bij de bloemist het hele jaar door als snijbloem verkrijgbaar. In de tuin zal deze periode een stuk korter zijn, maar toch is de plant zeker de moeite waard om in de pluktuin aan te planten. Ook de ‘strong Annabel’ is dankzij de sierlijke witte bloemschermen erg fraai binnen in de vaas.

Bloeiperiode: Juli - september

Alliumplukbloemen • Gras en Groen website

Sierui, Allium

De zeer lange bloemstengels met grote ronde paarse bloemen zijn werkelijk schitterend aan het einde van het voorjaar. Binnen in de vaas blijft de bloem erg lang mooi en heeft ook gedroogd een decoratieve waarde. Als de bloembol op een gunstige plek wordt gepoot zal deze zichzelf vermeerderen en een grote hoeveelheid bloemen voortbrengen.

Bloeiperiode: Mei - juli

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties