Tuinontwerp

Top 10 eetbare bessen

Geplaatst: 17/07/2019 Aangepast: 09/12/2021

In de zomer ligt de supermarkt er vol mee: bessen van Hollandse bodem. Wellicht bent u er gek op en zou u deze ook graag willen kweken in uw eigen tuin? Dat kan natuurlijk, ook als u niet heel veel ruimte hebt. Bramen en Frambozen bijvoorbeeld laten zich uitsteken omhoog leiden en hebben dus weinig ruimte nodig!

Bent u plannen aan het maken voor uw tuin of border? En zou u graag eetbare bessen willen inpassen in uw plan? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 planten met eetbare bessen.

Rubusfruticosus • Gras en Groen website

Bramen, Rubus Fruticosus

Het is elk jaar weer een feest als er mooie, donker paarse bramen hangen aan de bramenstruiken. In uw tuin kunnen bramen langs een hekwerk, schutting of pergola omhoog worden geleid. Er zijn doornloze cultivarissen die het plukken en snoeien een stuk eenvoudiger maken. Uw oogst kunt u overigens ook goed invriezen of verwerken tot jam of siroop!

Rubusidaeus • Gras en Groen website

Framboos, Rubus idaeus

De Framboos is familie van de roos en nog nauwer verwant aan de braam, maar dat zal u niet verbazen. De vruchten groeien op tweejarig hout wat afsterft na het tweede jaar. Via de wortel zal de Framboos zich verder door de tuin verspreiden. Rootbarrier is wellicht een oplossing om dit probleem te tackelen.

Vacciniumcorymbosum • Gras en Groen website

Blauwe bes, Vaccinium corymbosum

De blauwe bes is ontzettend voedzaam en zit vol anti-oxidanten. In de tuin treffen we veel uit de Verenigde Staten afkomstige cultivars aan. De blauwe bes wordt geteeld op zure, luchtige veen en humusrijke zandgronden. In de tuin is dit ook een vereiste om de plant niet af te laten sterven.

Vaccinium • Gras en Groen website

Bosbes, Vaccinium

De bosbes is vergelijkbaar met de blauwe bes. De soorten zijn sterk verwant aan elkaar met het grote verschil dat de vruchten van de bosbes vele malen kleiner zijn. De bosbes komt ook vrij algemeen voor in de natuur in Nederland. Een vochtige standplaats in humusrijke en zure grond is ook bij de bosbes van toepassing.

Ribesrubrum • Gras en Groen website

Aalbes, Ribes rubrum

Een zeer gemakkelijk te onderhouden bessenstruik is de Aalbes. Het populaire bessen ras staat in menig tuin. Zonder enige bescherming zal er echter weinig overblijven van de oogst. Tuinvogels en merels in het bijzonder zijn dol op de zure, rode bessen. Door meerdere struiken in een groep te planten is het eenvoudig deze met netten af te schermen en een goede oogst te garanderen.

Sambucus • Gras en Groen website

Vlierbes, Sambucus

De vlierbes ziet u ongetwijfeld terug op veel plaatsen in Nederland. Aan de bosrand, maar vaak ook aangeplant aan de rand van parken of in gemeente perken. Mits er voldoende ruimte is kan de vlierbes ook goed gedijen in de tuin. Gefrituurd is de bloesem van de vlierbes een delicatesse, maar ook de vruchten zijn heerlijk als jam of siroop.

Vacciniummacrocarponait. • Gras en Groen website

Cranberries, Vaccinium macrocarpon Ait.

Wie verzot is op cranberries kan deze ook in de tuin aanplanten. Om deze succesvol te houden in de tuin zijn er wel de nodige aanpassingen nodig. Een vochtige en zure grond is noodzakelijk voor de plant. Pak dit goed aan want anders is het zonde van de investering in de niet goedkope struikjes.

Lyciumbarbarum • Gras en Groen website

Gojibes, Lycium barbarum

Goijbessen staan bekend om hun goede smaak en de gezonde werking ervan. Het leuke aan deze struik is dat het ook uitstekend dienst kan doen als halfhoge tuinafscheiding. Bijvoorbeeld in de voortuin of als afscheiding tussen uw oprit en die van de buren. Zodra de bessen rood kleuren zijn ze eetbaar tot die tijd niet en zijn ze zelfs schadelijk.

Juniperuscommunis • Gras en Groen website

Jeneverbes, Juniperus communis

De jeneverbes is feitelijk een conifeersoort die in de natuur ook voorkomt in stuifzand en heidegebieden. De struik kan in de tuin op vele manieren worden toegepast, maar aangeplant als een haag is het meest voor de hand liggend. Twee jaar na de bloei zijn de vruchten pas rijp. Het is een goede smaakmaker in gerechten of als toevoeging aan uw gin-tonic!

Rosarugosa • Gras en Groen website

Rozenbottel, Rosa rugosa

De rozenbottel is een vlezige vrucht van een roos. Er zijn veel verschillende eetbare rozenbottels die ook decoratief als tuinplant toe te passen zijn. Rosa rugosa is er eentje van en vormt vrij grote rozenbottels. De bottels zijn vooral lekker om te verwerken tot jam of compot.

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties