Tuinplanten

Top 10 bodembedekkers

Geplaatst: 19/01/2018 Aangepast: 02/12/2021

De tuin aanplanten met bodembedekkers, veel tuinbezitters zijn er gek op. En dat is niet zo vreemd. Buiten dat er prachtige bodembedekkers bestaan, zijn ze ook nog eens ontzettend functioneel door onkruid te weren. Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bodembedekkers voor jouw tuin.

Vincaminor • Gras en Groen website

Maagdenpalm, Vinca minor

Deze waardevolle, groenblijvende, kruipende halfstruikjes zijn een uitstekende bodembedekker. Mijn favoriet omdat ze ook dankbaar groeien op droge en schaduwrijke plaatsen zoals onder een boom. Vergt bovendien weinig onderhoud.

Bloeiperiode: april - juli

Liriopetuinplanten • Gras en Groen website

Leliegras, Liriope muscari

De ideale bodembedekker in de halfschaduw die laag blijft en die dus uitstekend vooraan in de border past. Zorgt voor een zeer dicht bezette en dus onkruidvrije border. Vanaf juli vormt het leliegras schitterende lichtpaarse bloemen.

Bloeiperiode: Juli - oktober

Geranium • Gras en Groen website

Ooievaarsbek, Geranium

De waarde van deze plant kan niet overschat worden. Het is terecht dat deze plant ontzettend populair is. Ze zijn eenvoudig te telen, breiden zich zonder enig onderhoud uit en kunnen uitstekend gecombineerd worden met andere plantensoorten.

Bloeiperiode: Juni - augustus

Alchemillamollis • Gras en Groen website

Vrouwenmantel, Alchemilla mollis

Vrouwenmantel is een onmisbare tuinplant. Uitermate geschikt als bodembedekker en vormt luchtige geel-groene bloemen. Deze buitengewone tolerante plant groeit in vrijwel elke grond in zon of lichte schaduw.

Bloeiperiode: Mei - juni

Euphorbiaamygdaloidesvar • Gras en Groen website

Amandelwolfsmelk, Euphorbia amygdaloides var. Robbiae

Wolfsmelk is een winterharde tuinplant die vele variëteiten kent. De bovengenoemde soort is een goede plant voor in de schaduw onder een boom of voor arme grond. De plant heeft kenmerken donkergroene bladrozetten met matgroene bloemen in het voorjaar.

Bloeiperiode: April - mei

Stachys • Gras en Groen website

Ezelsoor, Stachys byzantina

Wie de ezelsoren ziet staan snapt direct waar de naam vandaan komt. De zachte, donzige, zilverige bladeren kenmerken de soort. In de zomer ontstaan er bloeiaren waarop kleine paarse bloempjes ontstaan.

Bloeiperiode: Juni - september

Bergenia • Gras en Groen website

Schoenlappersplant, Bergenia

De schoenlappersplant is een sterke, winterharde groenblijver met een leerachtig blad. geeft in het voorjaar de eerste bloei en blijft tot het einde van de zomer nieuwe bloemen aanmaken. ideale opvulling voor lastige plekken in de tuin

Bloeiperiode: April - augustus

Pachysandraterminalis • Gras en Groen website

Dikkemanskruid, Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis is bij uitstek geschikt voor als wintergroene bodembedekker op schaduwrijke plaatsen in de tuin. De plant groeit het beste op een droge, maar humusrijke grond. Dankzij ondergrondse uitlopers vormt deze bodembedekker een mooi dicht pak.

Bloeiperiode: Maart - april

Nepeta • Gras en Groen website

Kattenkruid, Nepeta

Het kattenkruid mag in een tuin eigenlijk niet ontbreken en zeker niet in een bloemrijke cottage tuin. Als plant uitstekend geschikt voor een plaats aan de rand van een border. Geschikt voor een plek in de volle zon op een waterdoorlatende ondergrond.

Bloeiperiode: Juni - september

Acaenakupferteppich • Gras en Groen website

Stekelnootje, Acaena Kupferteppich

Deze leuke bodembedekker behoort tot de rozenfamilie. De plant blijft erg laag aan de grond en laat zich uitstekend combineren met voorjaarsbloeiers. Het scheuren van de plant biedt de mogelijkheid een dicht plantvak te creëren.

Bloeiperiode: Juni - juli

Soortgelijke inspiraties

Alle inspiraties