Kunstgras bezanden

Geplaatst: 12/08/2021 Aangepast: 02/12/2021

Na het leggen van het kunstgras is het tijd om dit af te werken. De soorten kunstgras die wij verkopen zijn van zichzelf stevig genoeg om mooi rechtop te blijven staan. Toch zal het bezanden van kunstgras veel voordelen bieden.

Kenmerken van ons kunstgras

 • Brandvertragend
 • Milieuvriendelijk
 • Zeer realistische uitstraling
 • 100% lood- en cadmiumvrij
 • Kleur- en slijtvast
 • Meerkleurige draad voor natuurlijk effect
 • Nederlands product met daarbij horende kwaliteit

Is kunstgras bezanden noodzakelijk?

Over het algemeen strooien wij het kunstgras na de aanleg altijd in met kwartszand. In het verleden was dit zelfs noodzakelijk, omdat het kunstgras toentertijd nog niet zo ver ontwikkeld was. Het had niet voldoende stevigheid en zou zonder het bezanden gelijk weer plat vallen. 

Tenwoordig wordt het kunstgras van een ander materiaal gemaakt. Bovendien wordt het ook anders gevormd. De kunstgras vezels zijn tegenwoordig licht gebogen, waardoor ze eenvoudig rechtop blijven staan. De noodzaak van bezanden is dus in principe verdwenen. Vooral op balkons en dakterrassen is dit fijn, aangezien zand daar niet wenselijk is. 

Voordelen van kunstgras bezanden

Zoals beschreven heeft het bezanden van kunstgras veel voordelen. U kunt er natuurlijk voor kiezen om dit niet te doen, maar uiteindelijk zal het kunstgras er alleen maar mooier van worden.

 • Het instrooien van kunstgras zorgt voor extra gewicht. Het kunstgras blijft dus beter op zijn plaats liggen en hoeft niet vastgezet te worden
 • Kwartszand verspreidt zich tussen de vezels van het kunstgras, waardoor deze goed rechtop zullen blijven staan. Dit geeft het kunstgras een natuurlijke uitstraling
 • Bezanden van kunstgras zorgt voor stabiliteit en beschermt de grasmat, waardoor er geen kreukels en vouwen in het kunstgras komen

Waarmee kunstgras bezanden?

kwartszand. Dit wordt ook wel zilverzand of witzand genoemd. Kwartszand bestaat uit fijne korrels, heeft een witte kleur en is erg zuiver. Het zand bestaat - zoals de naam al doet vermoeden - bijna helemaal uit kwarts.

Voordelen kwartszand

 • Ronde korrels, waardoor de vezels niet beschadigd raken
 • Schoon en dus milieu-, mens- en diervriendelijk
 • Zwaar, waardoor het niet zomaar weg zal waaien. Het gebruik van een bladblazer om blaadjes van het kunstgras te blazen is dus ook geen probleem
 • Neemt geen water op, waardoor het waterdoorlaatbaar is

Kunstgras laten leggen incl. bezanden

Kiest u ervoor om het kunstgras door Gras en Groen aan te laten leggen? Bij de prijs van € 9,- per m² zit het bezanden van kunstgras standaard inbegrepen. Bij het leggen van kunstgras voeren wij zelf het kwartszand aan en borstelen wij dit in uw kunstgras gazon.

Bent u van plan het kunstgras zelf aan te leggen? Dan kunt u bij ons zakken met kwartszand kopen. De zakken zijn verpakt per 25 kg en kosten € 8,95 per stuk. Heeft u het kunstgras net aangelegd? Verspreid dan ongeveer 10 kg per m². De kortere kunstgrassoorten zullen iets minder kwartszand nodig hebben, de langere iets meer.

Kunstgras bezanden als onderhoudstaak

Na enige tijd zullen de vezels van het kunstgras waarschijnlijk toch enigszins plat komen te liggen. Dit heeft niets met kwaliteit te maken en is een normaal verschijnsel. Een platte kunstgrasmat is eenvoudig weer op te borstelen met een harde bezem.

Merkt u bij het opborstelen dat er door uitspoeling (bijvoorbeeld hevige regenbuien) minder kwartszand ligt dan voorheen? Dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvullen. Gebruik ongeveer 2 kg kwartszand per m² en verspreid het goed over de mat met een harde bezem. Hierna zult u merken dat het kunstgras er weer een stuk mooier bij ligt!

Kunstgras laten leggen? Vraag vrijblijvende offerte aan!

Of lees eerst meer informatie over kunstgras laten leggen.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen