Bostuin

Bijzondere tuin in Oisterwijkse bossen

Geplaatst: 03/07/2017 Aangepast: 15/12/2023

Verscholen in de Oisterwijkse bossen staan enkele schitterende woningen op minstens zo mooie bospercelen. In de zomer van 2017 heeft Gras en Groen bij één van deze villawoningen de aanleg van de tuin mogen verzorgen. Een zeer bijzonder project waar wij met trotse gevoelens op terug kijken!

Aanleg van een verhoogde tuin

Het meest omvangrijk van alle werkzaamheden was het grondwerk en de bijkomende afwerking van het ophogen van de tuin. In het verleden liep de tuin vanaf de woning schuin af naar beneden. Daardoor was deze grotendeels niet functioneel te gebruiken.

Dankzij het ophogen van de tuin is er een vlakke tuin ontstaan met oneindig veel gebruiksmogelijkheden. Een drietal terrassen in bijna alle windrichtingen, een groot gazon, ingegraven trampolines en de aanplant van ruime borders.

Cortenstaal als keerwand

Binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch, maar ook daarbuiten, zien we het veelvuldig gebruikt worden in de architectuur maar ook landscaping: cortenstaal. Het staal met de kenmerkende roestlaag is in deze tuin in Oisterwijk toegepast als keerwand. Daarmee is het hoogteverschil in de tuin opgevangen.

Een klus van jewelste, want alle 170 panelen werden bij Gras en Groen in elkaar gelast. Op locatie zijn ze bevestigd aan hardhoutenpalen welke de keerwand op zijn plek moeten houden. Wat zal dit er ontzettend gaaf uitzien als de roestlaag zich volledig heeft gevormd!

Wildroosters

In het verleden werd het gazon en de borders direct aan de woning geteisterd door bosbewoners. Konijnen, reeën en zelfs wilde zwijnen, allen lieten ze hun sporen na. Hoewel het natuurlijk prachtige beesten zijn is het vervelend als je tuin eronder heeft te lijden. De oplossing? Wildroosters! Ook deze werden in de eigen werkplaats gefabriceerd.

Nog enkele cijfers

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Door de omvang van het project niet alles in beeld te brengen is wil ik toch graag nog enkele cijfers met je delen:

  • 500 strekkende meter cortenstaal
  • 300 strekkende meter muurelementen
  • 4 wildroosters
  • 265 m² betontegels
  • 215 m² gebakken klinkers dikformaat
  • 1500 planten gezet
  • 1150 m² graszoden gelegd

Zet nu een eerste stap richting uw droomtuin!

Wilt u weten wat de hoveniers van Gras en Groen voor u kunnen betekenen? Breng dan eens een bezoek aan onze showtuin voor meer inspiratie of maak vrijblijvend een afspraak bij u thuis. Wij nemen graag de tijd om uw tuinwensen te realiseren.

Maak vrijblijvend een afspraak!

Soortgelijke projecten

Alle projecten