Mos in kunstgras

Geplaatst: 25/11/2021 Aangepast: 25/11/2021

Kunstgras en mos? Het lijkt een onmogelijke combinatie, want kunstgras: dat is toch onderhoudsvrij? Dat klopt niet helemaal; na verloop van tijd kan er bijvoorbeeld mos gaan groeien in jouw prachtig aangelegde kunstgras gazon. En dat is nou net wat je niet wilt. Hoe los je het op? Of nog beter: hoe zijn we mos een stap voor?

Ontstaan mos in je kunstgras

Mos ontstaat door allerlei omstandigheden. Meestal vind je het in een donkere, vochtige hoek van de tuin van waaruit het zich langzaam uitbreidt. Dit komt doordat grote temperatuurwisselingen en een sterke UV-straling de groei remmen. Slecht nieuws voor stadstuinen die voor een groot deel in de schaduw liggen. Gelukkig is mosvorming meestal wel te voorkomen door het juiste onderhoud aan jouw kunstgras. Het ontstaat immers niet van onderuit, maar van bovenaf: de wind voert de ingrediënten voor mos mee.

Hoe kan ik mos op kunstgras voorkomen?

Dit roept wel gelijk de vraag op of je mosvorming in kunstgras wel volledig kan tegengaan. Als tuinbezitter heb je er meestal geen weet van totdat het te laat is. Je mooie kunstgras gazon kan langzaamaan veranderen in een voedingsbodem die uitermate geschikt is voor mosvorming. Onderhoud is het sleutelwoord voor een mosvrij gazon. Loop eens per jaar je kunstgras goed na. Liggen de randen en lijmnaden er nog goed bij? En is er voldoende instrooizand aanwezig? Waar nodig kun je dit vernieuwen of bijvullen. Borstel het kunstgras daarnaast goed op met een harde bezem of kunststof bladhark.

Alle onderhoudswerkzaamheden:

  • Schoonhouden van kunstgras (verwijderen van bladafval, mos en onkruid)
  • Regelmatig opborstelen van kunstgras
  • Bezanden met kwartszand
  • Verwijderen van mos
  • Reinigen van kunstgras (Indien nodig).

Hoe verwijder ik mos op mijn kunstgras?

Is het kwaad al geschied? Heeft mos ondanks je onderhoud de kans gekregen en gegrepen om zich in jouw kunstgras te nestelen? Er bestaan verschillende producten die je helpen bij het verwijderen van mos. Gras en Groen is dé specialist in het verkopen en leggen van kunstgras. Voor het verwijderen van mos raden we ECOstyle Ultima aan. In onze webwinkel verkrijgbaar voor slechts € 24,95. Hoe gebruik je ECOstyle Ultima? Voor het beste resultaat volg je de volgende stappen:

  • Pas toe bij zonnig weer en een minimale temperatur van 12 graden
  • Meng 167 ml liter concentraat met 1 liter water
  • Dit mengsel is voldoende voor 10 m²
  • Met één flacon van 1020 ml kan circa 65 m² behandeld worden

Mos machinaal uit jouw kunstgras laten verwijderen

Is het mos echt hardnekkig of zijn grote delen van je gazon aangetast? Dan is het machinaal laten verwijderen van mos misschien een optie. Een van onze leveranciers heeft een speciaal apparaat ontwikkeld voor het verwijderen van mos. Draaiende borstels halen het vastgegroeide mos uit je kunstgras, waarna je het kunt opruimen. Houd er wel rekening mee dat je na deze behandeling je gazon moet laten bezanden of opborstelen. Wil je zo het mos definitief uit jouw kunstgrasmat laten verwijderen? Neem contact met ons op.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen