Kunstgras onderhoud

Geplaatst: 25/11/2021 Aangepast: 25/11/2021

Kunstgras is ontzettend onderhoudsarm, maar helaas niet onderhoudsvrij. Veel mensen denken dat kunstgras helemaal geen onderhoud nodig heeft. In vergelijking met een natuurlijk gazon zijn de uit te voeren taken aanzienlijk minder. Maar toch dient u met enkele zaken rekening te houden.

Kunstgras onderhoud verlengt de levensduur

Om de juiste kleur van het kunstgras te behouden en slijtage te voorkomen heeft kunstgras af en toe enig onderhoud nodig. Als u ervoor kiest om het kunstgras niet te onderhouden, zal de uitstraling en kwaliteit snel af kunnen nemen.

De belangrijkste kunstgras onderhoudstaken

Over het algemeen hoeft u niet vaak om te kijken naar het kunstgras. Toch zijn er enkele zaken waar u af en toe aan moet denken.

  • Het schoonhouden van het kunstgras
  • Het kunstgras opborstelen
  • Kwartszand instrooien
  • Mos verwijderen
  • Kunstgras reinigen

Het schoonhouden van kunstgras

Kunstgras schoonhouden is de belangrijkste onderhoudstaak. Speelgoed, rommel en bladeren mogen niet te lang op het kunstgras blijven liggen. Het kunstgras gaat plat liggen en slijt sneller, waardoor de kwaliteit en het aanzicht verslechteren. Door bladeren regelmatig te verwijderen voorkomt u bovendien het ontstaan van onkruid.

Ongelukken zitten in een klein hoekje, maar kunnen wel schadelijk zijn voor uw kunstgras. De urine van huisdieren tast het kunstgras aan waardoor de kleur vervaagt. Als u het kunstgras regelmatig besproeit met water, wordt de mogelijke schade beperkt gehouden.

Gebruik voor het schoonmaken van uw kunstgras nooit een hogedrukspuit. Door de kracht van de hogedrukspuit spoelt het kwartszand weg, komen er putten in uw gazon en kunnen er verzakkingen ontstaan.

Kunstgras opborstelen

Het aanzicht van kunstgras is het mooist wanneer alle grassprieten rechtop staan. Bij intensief gebruik van kunstgras gaan deze echter plat liggen. Liggende grassprieten geven geen mooi aanzicht en het gazon zal ruwer aanvoelen. Liggende grassprieten kunnen eenvoudig voorkomen worden door het kunstgras regelmatig op te borstelen met een harde bezem. De sprieten gaan weer rechtop staan en u maakt direct het gazon schoon tijdens deze handeling.

Kwartszand instrooien

Kwartszand zorgt voor extra gewicht op het kunstgras en geeft een natuurlijk beeld. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld door spelende kinderen, verdwijnt er via de schoenen en laarzen kwartszand. Het zand moet daarom af en toe aangevuld worden. Veeg het zand altijd met een harde bezem in.

Mos verwijderen uit kunstgras

Na verloop van tijd bestaat de kans dat er in uw kunstgras mosvorming ontstaat. Dit valt bijna niet te voorkomen, maar is wel zeer eenvoudig te bestrijden. Voor de bestrijding van mos zijn diverse producten beschikbaar. Deze dient u op te lossen in water en over het kunstgras te gieten of te sproeien. Een product dat wij hiervoor aanraden is ECOstyle Ultima, u besteld dit eenvoudig online in Gras en Groen Winkel.

Kunstgras reinigen

Verontreinigingen die niet eenvoudig met water weg te spoelen zijn, zoals bij ‘Het schoonhouden van kunstgras’ is besproken, vragen om een grondigere aanpak. U kunt het kunstgras dan reinigen door schoonmaakmiddelen te gebruiken. U dient vooraf wel te kijken of er geen bleekmiddel of chloor in zit. Dit zou tot verkleuring van het kunstgras kunnen leiden. Spoel het kunstgras na gebruik van een schoonmaakmiddel goed na.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen