Hemelwaterafvoer van uw overkapping

Geplaatst: 10/07/2023 Aangepast: 10/07/2023

Weet u al wat voor een schitterende overkapping u laat bouwen bij u in de tuin? Heeft u dan ook al nagedacht over de hemelwaterafvoer (HWA)? Het dak van uw overkapping kan met tijden behoorlijk wat regenwater te verwerken krijgen. Gras en Groen Hoveniers legt aan u uit wat de mogelijkheden zijn!

Gegarandeerd een waterdichte overkapping

Gras en Groen Overkappingen garandeert u dat de overkapping die wij plaatsen waterdicht wordt opgeleverd. Deze garantie ontvangt u bij alle typen daken die wij maken. Doorvoeren van schoorstenen, lichtstraten en de hemelwaterafvoer worden gelast of voorzien van loodstrips. Regenwater kan uw ontspannen moment onder de overkapping dus niet verstoren.

Dakranden en dakgoten

In het geval van een plat dak wordt het regenwater op het dak opgevangen. De opstaande rand zorgt ervoor dat het water niet zomaar aan alle kanten van het dak afloopt. Het regenwater zal vanzelf de weg van de minste weerstand zoeken en via de doorvoer de weg naar beneden vinden.

Bij een schuine kap vindt het water dezelfde weg. Over het PVC of dakpannen dak loopt het water naar een dakgoot. Standaard voeren wij deze uit in PVC maar voor een kleine meerprijs monteren wij ook een mooie verzinkte dakgoot.

Waar blijft het regenwater?

So far, so good. Maar dan komt de vraag: “Waar blijft het regenwater”. Achterin de tuin ligt zelden riolering en de vraag is dan ook hoe u toch voorkomt dat uw tuin blank komt te staan. Het water simpelweg naar beneden de tuin in laten kletteren is immers geen optie!

Bij de montage van uw overkapping kunnen wij ook voorzien in alle denkbare mogelijkheden met betrekking tot de hemelwaterafvoer of afgekort de HWA. Daarbij kunnen wij gebruik maken van klassieke, maar ook modernere technieken. De ontkoppeling van de HWA naar de riolering is zelfs steeds vaker een verplichting vanuit de gemeente.

Alle mogelijkheden voor de hemelwaterafvoer op een rij:

  • Aansluiting op de riolering
  • Infiltratie via een grindput, border of brandgang
  • Infiltratie middels een infiltratiekoffer
  • Regenton of rainwinner
  • Opvang in een groendak

Ontkoppelen van de hemelwaterafvoer

Zoals hierboven gemeld is het in gemeenten steeds vaker niet meer toegestaan schoon regenwater af te voeren middels de riolering. Het is een nieuw wapen tegen het overstromen van de riolering bij gigantische regenbuien.

De HWA van uw overkapping wordt bij voorkeur dan ook niet aangesloten op de riolering. Het regenwater dient via de bodem in uw tuin weg te zakken naar het grondwater. De meest eenvoudige manier is de regenpijp uit te laten komen in een laaggelegen border of moerasgedeelte van de tuin. In het groot groen noemt men dit een wadi.

De meeste tuinen lenen zich niet voor de aanleg van een wadi. Grindputten of infiltratiekoffers zijn dan ook meer voor de hand liggende opties. Deze worden ingegraven in de tuin en het regenwater wordt afgevoerd zonder dat uw tuin blank komt te staan.

Regenwater is ook uitstekend geschikt om te gebruiken in de tuin. Regentonnen zijn al zo oud als de weg naar Rome. Inmiddels zijn er ook modernere versies op de markt zoals de rainwinner. Met een regenton of rainwinner heeft u direct uw eigen voorraad voor droge periode in het voorjaar of de zomer!

Wateropvang op een groendak

De overkapping in uw tuin kunnen we ook voorzien van een groendak. Een sedumdak heeft u veel voordelen te bieden: het is heerlijk verkoelend in de zomer, vergroot de biodiversiteit en het heeft bovendien een waterabsorberende functie. Het groendak vangt het regenwater op en houdt een grote hoeveelheid vast dat het zelf kan gebruiken. Het overtollige regenwater wordt nog steeds gewoon afgevoerd, maar het zal u verbazen hoe groot de waterbergende functie van een groendak kan zijn! Lees meer over groendaken op deze pagina.

Hulp of advies nodig?

Wilt u nog meer weten over de afvoer van regenwater? Wij staan u graag te woord. Gras en Groen Hoveniers is natuurlijk telefonisch bereikbaar maar u kunt ook langskomen in onze showtuin Den Bosch. Daar kunnen wij de dakconstructie en de afvoer laten zien en verder aan u toelichten.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen