Dakbedekking overkapping

Geplaatst: 25/11/2021 Aangepast: 25/11/2021

Met dakbedekking maken we uw overkapping of tuinhuis waterdicht. Hiervoor zijn verschillende materialen voorhanden. Afhankelijk van het type dak helpen wij u de juiste keuze te maken.

Wilt u een overkapping laten plaatsen door Gras en Groen? Nadat onze timmermannen de overkapping in uw tuin hebben geplaatst wordt uw overkapping waterdicht gemaakt. In veel gevallen kiezen wij voor PVC, dit wordt door een betrouwbare partner uitgevoerd.

Lees snel meer over het advies van Gras en Groen op het gebied van dakbedekking en de mogelijkheden die er zijn!

Verschillende typen dakbedekking

Voor het vormen van een waterdicht dak zijn er verschillende opties. Welke het beste is voor uw overkapping of tuinhuis hangt voor een groot deel af van het type dak. Bij een plat dak ligt PVC het meest voor de hand, terwijl bij een kapschuur dakpannen aan te bevelen zijn. Toch kan het zijn dat u hiervan af wilt wijken. Wij nemen de mogelijkheden met u door!

Welke typen dakbedekking zijn er?

 • PVC dakbedekking
 • EPDM dakbedekking
 • Dakpannen
 • Dakpanplaten

PVC dakbedekking

Voor platte daken adviseren wij u in de meeste gevallen PVC dakbedekking. Dit type dakbedekking is laag in de materiaalkosten en zorgt voor het meest strakke resultaat. Hierdoor blijft er niet onnodig water op het dak staan en ziet het geheel er goed onderhouden uit.

Voordelen PVC:

 • Lage materiaalkosten
 • Strak resultaat
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren

EPDM dakbedekking

Een alternatief voor een PVC dak is EPDM dakbedekking. Dit rubberfolie, dat ook als vijverfolie dienst doet, is elastisch en ontzettend duurzaam. Wilt u op uw overkapping of tuinhuis een groendak? EPDM is dan de enige geschikte ondergrond.

Voordelen EPDM:

 • Naadloos
 • Lange levensduur
 • Geschikt als ondergrond voor een groendak

Dakpannen

Voor een luxe overkapping, tuinhuis of kapschuur is een dak met dakpannen het fraaist. Logischerwijze is een hellend dak wel een vereiste. Een dak met dakpannen doet het meest luxe aan, maar is wel de duurste optie.

Dakpanplaten

Vanwege de arbeidsintensieve manier waarop dakpannen worden aangebracht, is daar ook een alternatief voor: de zogenaamde dakpanplaten. Deze zijn gemaakt van aluminium en bedekken in één keer een groot gedeelte van uw dak.

Opties afwerking van uw dak

De dakbedekking bepaalt voor een groot gedeelte hoe uw dak eruit komt te zien. Daarnaast heeft u nog een aantal opties qua afwerking. Gras en Groen zet alle opties voor u op een rij:

 • Daktrim
 • Dakgoot
 • Hemelwaterafvoer
 • Schoorsteen
 • Groendak

Daktrim

Voor een fraaie afwerking van platte daken werken wij vrijwel altijd met een daktrim. Dit is een opstaande rand van aluminium, waaronder de rand van PVC of EPDM wordt weggewerkt.

Dakgoot

Heeft u een overkapping of tuinhuis met een schuine kap? Dan is het gebruikelijk de zijkant af te werken met een dakgoot. Zo kan regen wegstromen naar de gewenste plek en voorkomt u een nat pak als u in de regen in of uit de overkapping wilt lopen.

Hemelwaterafvoer

Bij een plat dak zijn er een tweetal opties om het water af te voeren van het dak. Er wordt een afvoer in het dak verwerkt of een uitsparing aan de zijkant.

Schoorsteen

Wilt u een fraaie open haard onder de overkapping of een afvoer voor de BBQ, steenoven of buitenkeuken? Meestal is het noodzakelijk een schoorsteen te maken. Dit kan probleemloos en waterdicht in het dak van uw overkapping.

Groendak

Wilt u uw overkapping een duurzaam karakter geven? Tover het dan om tot een groendak. Overkappingen of tuinhuisjes voorzien van EPDM of PVC dakbedekking zijn uitermate geschikt voor een groendak.

Gras en Groen kan diverse soorten groendaken voor u aanleggen, bijvoorbeeld met sedummatten of sedumcasette's. Zo krijgt u een ontzettend fraai bovenaanzicht van uw overkapping dat bovendien bijdraagt aan de biodiversiteit!

Lees hier meer over bij groendaken.

Overkapping laten plaatsen? Vraag vrijblijvende offerte aan!

Of lees eerst meer informatie over overkappingen.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen