Hout onderhoud van uw overkapping

Geplaatst: 06/12/2021 Aangepast: 06/12/2021

Hoe behoud ik de warme kleur van mijn douglashouten overkapping?

Het laten plaatsen van een overkapping zorgt niet alleen voor bescherming tegen verschillende weersomstandigheden, maar ook voor een gezellige sfeer in uw tuin. Gras en Groen kan u vakkundig adviseren over eventueel onderhoud van uw overkapping, maar voor de ervaren doe-het-zelver hebben wij alvast deze drie tips bedacht zodat u aan de slag kunt!

Wat is Douglas hout precies?

Douglas hout is hout dat afkomstig is van de Noord-Europese Douglasspar. Het hout kan tevens in (de omgeving van) Nederland worden gekapt en hoeft dus niet ver te worden getransporteerd. Hierdoor is deze houtsoort erg duurzaam. Deze houtsoort heeft daarnaast de zeer voordelige eigenschap dat het niet geïmpregneerd hoeft te worden. Het niet hoeven impregneren houdt tevens in dat er geen gebruik hoeft worden gemaakt van milieubelastende middelen. Deze eigenschappen hebben geleid tot het feit dat douglas hout een duurzaamheidsklasse heeft van 3 op een schaal van 1 tot 5. Gras en Groen heeft de duurzaamheid van hun materialen hoog in het vaandel heeft staan, hierdoor wordt dus vaak door ons voor deze houtsoort gekozen.

Vergrijzing van douglashout

Douglashout kan wellicht wel wat sneller vergrijzen dan andere houtsoorten. In principe is het voorkomen van deze vergrijzing niet noodzakelijk. Omdat deze houtsoort van nature niet behandeld hoeft te worden, kunt u de keuze maken om het hout gracieus en op natuurlijke wijze te laten verouderen.

Externe invloeden zoals UV-licht, blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is maar wel zorgt voor vergrijzing van uw hout), vocht, algen en houtrot dragen aan de vergrijzing van douglashout bij. In onze prachtige showtuinen kunt u een aantal douglas houten overkappingen bekijken en kunnen we u tegelijkertijd vakkundig advies geven over het eventueel behandelen van uw douglashouten overkapping en het tegengaan of terugdraaien van vergrijzing. Daarnaast kunt u zich meteen laten adviseren over de diverse mogelijkheden met betrekking tot het plaatsen van een overkapping.

Drie tips om uw vegrijsde douglashout te behandelen

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Indien u ervoor kiest om uw hout te behandelen om vergrijzing tegen te gaan kunt u het hout behandelen met een kleurloze UV-beschermer. Dit product biedt tevens bescherming tegen vocht, rot, blauwschimmel en algen.

  2. Beitsen. U kunt uw houten overkapping tevens beschermen door hem (eventueel dekkend) te beitsen. Onze protip is om altijd eerst een proefverpakking te bestellen zodat u zeker weet dat u de mooist passende kleur kiest! U kunt uw houtsoort in talloze tinten beitsen. De meest gangbare tinten zijn zwart, wit, kleurloos en Douglas (met rode en oranje pigmenten). We raden u tevens aan om afhankelijk van de soort beits, dit proces te herhalen. Als u kiest voor de meest duurzame beits, kunt u 6-8 jaar wachten met het opnieuw beitsen. Bij de meeste beitsen dient u na 3-5 jaar het proces te herhalen.

    Het beitsen van uw overkapping biedt zowel voor- als nadelen ten opzichte van het milieu. Één van de voordelen van het beitsen is dat u hiermee de levensduur van uw hout verlengt en daarmee de milieubelasting die ontstaat door ontbossing helpt tegengaan. Een nadeel van het beitsen van uw hout is dat veel producten op de markt niet milieuvriendelijk zijn. Check daarom altijd even of het product dat u wilt aanschaffen voldoet aan de eisen conform milieuvriendelijke producten.

  3. Mocht het toch zo zijn dat uw douglashout grijs is geworden, dan bestaat er een aantal opties om het douglas hout zijn natuurlijke warme kleur terug te geven. De eerste is om het hout te behandelen met ontgrijzer. Dit product verwijdert vuil, verkleuring, roest, mos en algen. Vooraf schuren is niet nodig, u kunt compleet uit de voeten met de bijgeleverde schrobborstel. Daarnaast is het product volledig biologisch afbreekbaar!

Red class, hét alternatief voor douglas hout

Door ontwikkelingen in de markt is douglas hout steeds minder voorradig. De afgelopen jaren is er veel douglas hout gekapt en quota's beperken de nieuwe toevoer. Daarnaast wordt het hout momenteel massaal opgekocht door handelaren voor de Amerikaanse markt.

Gelukkig is er een alternatief: Red Class. Dit naaldhout heeft veel weg van het douglas hout en is afkomstig uit Rusland. Het wordt ondermeer thermisch behandeld. Daardoor wordt de werking verminderd en is het bovendien beter kleurvast. Als het na verloop van tijd vergrijsd is de kleur bovendien weer terug te halen door het te behandelen.

Gras en Groen kan uw overkapping zowel in douglas als red class uitvoeren. Wij informeren u graag over de mogelijkheden! 

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen