Gezonde bodem in uw tuin

Geplaatst: 06/12/2021 Aangepast: 06/12/2021

Kijkt u regelmatig met een jaloerse blik naar de borders van uw buren, vrienden en kennissen? Tuinplanten die een gezonde groei doormaken zijn vaak een lust voor het oog. Dit kan ook bij u in de tuin gerealiseerd worden! Maar wist u dat de gesteldheid van de bodem in uw tuin een grotere invloed heeft dan de kwaliteit van de tuinplanten?

Hoe is het met de bodem in uw tuin gesteld?

Ook zonder een ingewikkeld bodemonderzoek is het voor de hoveniers van Gras en Groen mogelijk een inschatting te maken van de gesteldheid van de bodem in uw tuin. Er zijn vele indicatoren die verraden hoe (on)gunstig de groeiomstandigheden voor uw tuinplanten zijn.

De wijze waarop uw huidige beplanting groeit zegt namelijk al heel erg veel. Schimmels, bladverkleuring en knopvorming verraden veel over de conditie van de plant. Ziektes zeggen iets over de weerstand van de plant en rode bladranden bijvoorbeeld verraden een tekort aan fosfaat.

Een andere belangrijke indicatie is het vochtgehalte in de tuin. Blijven er plassen staan dan is er waarschijnlijk sprake van een verdichte laag. Dit komt vaak voor bij nieuwbouw als er zware machines in de tuin hebben gestaan. Hele droge zandgrond zoals in delen van Rosmalen, ‘s-Hertogenbosch en Vught zorgen in uw tuin voor hele andere uitdagingen.

Wat hebben uw tuinplanten nodig?

Om in uw tuin van schitterende beplanting te kunnen genieten is er meer nodig dan alleen mooie tuinplanten, zon en regen. Onderstaande onderdelen van de bodem brengt Gras en Groen op peil alvorens wij starten met het aanplanten van uw tuin.

In 5 stappen naar een gezonde bodem

 • Structuur
 • PH-waarde
 • Organisch stofgehalte
 • Bodemleven
 • Voeding

Structuur

Storende en sterk verdichte lagen zijn het bekendste structuur probleem, maar ook en te vette of juist te schrale grond komen voor. Door de bodem te spitten kunnen storende lagen worden doorbroken.

Producten/ werkzaamheden bij structuurproblemen

 • Spitten
 • Vette grond verschralen met zandgrond
 • Arme zandgrond verrijken met compost of Terra-Actif

PH-waarde

De ideale pH-waarde in de tuin is 6. Is de bodem zuurder dan komen er onvoldoende voedingsstoffen vrij voor de meeste tuinplanten. Zuurminnende planten zoals de Rhododendron vormen hier uiteraard een uitzondering op. Met kalk kan de pH-waarde weer op peil gebracht worden.

Producten/ werkzaamheden bij problemen met de zuurtegraad

 • Kalk strooien
 • Turf aanbrengen bij zuurminnende beplanting

Organisch stofgehalte

Humus is afkomstig van plantenresten en bepaald het organisch stofgehalte in de tuin. De juiste hoeveelheid organisch stof heeft een zeer grote invloed in de tuin. Het zorgt voor voeding van het bodemleven, structuur in de grond en kan bovendien water vasthouden in de bodem. De bodem dient minimaal 5% organisch stof te bevatten.

Producten/ werkzaamheden bij problemen met het organisch stofgehalte

 • Bodem verrijken met compost of Terra-Actif

Bodemleven

Om voeding beschikbaar te krijgen voor de plant is bodemleven nodig. Dit bestaat uit insecten die in de grond leven, maar ook bacteriën, schimmels, gisten en protozoa. Naast het beschikbaar maken van voeding speelt het bodemleven ook een belangrijke rol in het behouden van de juiste structuur, conditie van beplanting en stimuleert het de wortelgroei.

Producten/ werkzaamheden bij problemen met het bodemleven

 • Terra-Fertiel
 • Myco-meststoffen

Voedingsstoffen

Als aan alle voorgaande onderdelen is voldaan dient als laatste aandacht besteed te worden aan de voedingsstoffen. Natuurlijk zorgt het organisch stofgehalte hier voor. Maar bij de tuinaanleg dient Gras en Groen Hoveniers ook meststoffen toe die vrijwel direct beschikbaar zijn.

Producten/ werkzaamheden om voedingsstoffen toe te voegen

 • Myco-Siertuin
 • Myco-Gazon
 • Myco-Haag
 • Myco-Rodo
 • Opmaat meststoffen

Zelf aan de slag? Bestel deze meststoffen ook online!

Bestel uw meststoffen in Gras en Groen Winkel!

Laat uw tuin aanleggen door Gras en Groen

Wilt u nooit meer jaloers zijn op de beplanting van andere tuinbezitters? Gras en Groen Hoveniers zorgt er bij de aanleg van uw tuin voor dat uw tuinplanten weelderig groeien en uitbundig bloeien. Met een uitgekiend beplantingsplan en een beproefde aanpak van uw tuin bodem krijgt u de gedroomde borders met prachtige bloemen en kleuren. Bezoek Gras en Groen voor meer informatie of maak geheel vrijblijvend een afspraak bij u thuis.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen