Kunstgras leggen ondergrond

Geplaatst: 25/11/2021 Aangepast: 25/11/2021

Op de plek waar het kunstgras komt te liggen zal nu waarschijnlijk oud gras, zand of zelfs tegels of beton liggen. Hier is niet direct het kunstgras op te plaatsen! Om jarenlang plezier te kunnen hebben van het kunstgras, is een goede ondergrond ontzettend belangrijk.

Bent u van plan om het klusje zelf uit te gaan voeren? Dan vertellen wij u hieronder hoe de ideale ondergrond tot stand komt. Laat u het liever uitbesteden aan Gras en Groen? Profiteer dan van onze legservice! Binnen 14 komen wij bij u een splinternieuw gazon aanleggen. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en laat uw kunstgras leggen door Gras en Groen!

Ondergrond kunstgras tuin

Net zoals de keuze voor het kunstgras, heeft de ondergrond ook veel aandacht nodig. Zonder een stevige ondergrond zullen oneffenheden na verloop van tijd zichtbaar worden onder het kunstgras. Het is dus een klusje waar u voldoende tijd aan moet besteden!

Naast een strakke uitstraling van het kunstgras dient het ook als een stabiele ondergrond. Vooral wanneer er veel op gelopen of gespeeld zal worden, is het van belang om een stevige ondergrond te hebben. Ook wil je voorkomen dat er water op het kunstgras blijft staan. De ondergrond moet dus zowel stabiel als waterdoorlatend zijn.

Kunstgras aanleggen ondergrond

Voordat wij beginnen met het leggen van kunstgras, zorgen wij er uiteraard als eerste voor dat de ondergrond in orde is. Kijk hier voor onze tarieven of voer deze klus zelf uit met onderstaand stappenplan!

  1. Uitzetten en afgraven grond
  2. Kantopsluiting plaatsen
  3. Betongranulaat aanbrengen
  4. Ondergrond egaliseren
  5. Drukverdeeldoek plaatsen

Wat heeft u nodig voor het aanleggen van de ondergrond?

Gaat u zelf aan de slag? Zorg er dan voor dat u alle materialen en gereedschappen heeft klaar staan. Dat scheelt veel ergernis en tijdverlies!

  • Kruiwagen
  • Schep
  • Hark
  • Trilplaat
  • Waterpas of rij
  • Betongranulaat

Stap 1: Uitzetten en afgraven grond

Graaf de grond waar het kunstgras terecht komt ongeveer 8 cm diep af. Zorg er bij de zijkanten voor dat u een gleuf graaft, waarin u later de kantopsluiting kunt plaatsen. Egaliseer de grond vervolgens lichtjes met een hark, zodat deze enigszins gelijk komt te liggen.

Stap 2: Kantopsluiting plaatsen

De kantopsluiting zorgt ervoor dat het kunstgras op zijn plaats blijft liggen en niet in contact komt met onkruid. Plaats de kantopsluiting in de grond. Doe dit niet te diep, aangezien er nog een laag betongranulaat bovenop moet komen. U wilt natuurlijk niet dat het kunstgras in een later stadium hoger komt te liggen dan de kantopsluiting.

Stap 3: Betongranulaat aanbrengen

Wanneer de grond afgegraven is dient u het betongranulaat aan te brengen. Betongranulaat is stevig materiaal dat eenvoudig vlak te maken is en water goed doorlaat. De laag betongranulaat moet tot gelijke hoogte met de kantopsluiting of bestrating aangebracht worden.

Stap 4: Ondergrond kunstgras egaliseren

Met een hark kunt u vervolgens ervoor zorgen dat het betongranulaat goed verspreid wordt over de bodem. Gebruik vervolgens een trilplaat om het materiaal goed aan te drukken. Hoe steviger de ondergrond is, hoe mooier het kunstgras er bij zal komen te liggen. Werk de ondergrond als laatste met een waterpas of rij af naar een gelijke hoogte.

Stap 5: Drukverdeeldoek plaatsen

Het gebruik van betongranulaat zorgt voor een stevige bodem. Toch zal het kunstgras na de aanleg vaak zwaar belast gaan worden, door hier overheen te lopen of door meubels te plaatsen. Het aanbrengen van een drukverdeeldoek onder het kunstgras zorgt er dan ook voor dat de belasting over het kunstgras verdeeld wordt.

Hierdoor zullen er in de toekomst geen kuilen of hobbels ontstaan. Daarnaast zorgt een drukverdeeldoek ook voor een gelijkmatige waterafvoer en voorkomt deze dat er onkruid en ongedierte door het kunstgras heen zal komen.

Wanneer u gebruik moet maken van meerdere stroken, zorg dan dat de doeken elkaar ongeveer 10 cm overlappen. Snijd ze vervolgens op maat.

Waar wilt u het kunstgras leggen?

  • In de tuin
  • Op het balkon
  • Op een dakterras/tegels

Ondergrond kunstgras tuin

In de tuin wordt kunstgras vaak geplaatst op een grond waar eerst zand of klei lag. Dit is niet geschikt als ondergrond, omdat deze in de loop van de tijd kunnen verzakken. Hierdoor zal het kunstgras niet meer strak liggen. 

De beste optie als ondergrond voor kunstgras in de tuin is betongranulaat. Betongranulaat is stevig materiaal dat eenvoudig vlak te maken is en water goed doorlaat. Het zal dienen als stevige bodem. Toch zal het kunstgras veel belast worden, door hier bijvoorbeeld overheen te lopen of op te spelen. Een drukverdeeldoek plaatsen onder het kunstgras biedt hiervoor de ideale oplossing. Deze verdeelt de druk, waardoor er geen kuilen ontstaan.

Ondergrond balkon

Wanneer u ervoor kiest om kunstgras op het balkon te plaatsen, dient u voornamelijk rekening te houden met de waterafvoer. Regenwater op een balkon dat gevormd is met beton zal niet goed weglopen. Wij adviseren om speciaal foam te gebruiken als ondergrond. Hierin zitten uisparingen, zodat het water snel opdroogt en goed wegloopt. Daarnaast zorgt de foam voor een zachte ondergrond en zijn oneffenheden niet meer zichtbaar. Ook raden wij aan om hier een drukverdeeldoek onder uit te rollen.

Ondergrond dakterras/tegels

Tegels als ondergrond zijn vaak terug te vinden op een terras. Het nadeel hiervan zijn de (grote) groeven die hier vaak tussen zitten. Legt u hier een kunstgrasmat over? Dan zullen de tegels voelbaar en/of zichtbaar zijn. Wij adviseren om de tegels te verwijderen en net zoals in de tuin betongranulaat te plaatsen. Ook hierbij is het verstandig om een drukverdeeldoek te gebruiken onder het kunstgras.

Kunstgras laten leggen? Vraag vrijblijvende offerte aan!

Of lees eerst meer informatie over kunstgras laten leggen.

Soortgelijke adviezen

Alle adviezen